Cipru este o tara de o frumusete si o energie aparte, care izvoraste din bucuria oamenilor si din felul linistit in care acestia traiesc. 

Fiind "aruncat" in Marea Mediterana la rascruce a trei continente, si a treia insula ca marime dupa Sicilia si Sardinia, Cipru a devenit o impletire de istorie, culturi si mentalitati. 

In timp, Cipru a primit si renumele de "bijuteria" Marii Mediterane sau de "insula iubirii", si i se cuvine in totalitate; paduri de brazi spectaculoase, plaje aurii intinse de-a lungul coastei si legendele cu nabadaioasa Afrodita. Unde mai pui statiunile care brazdeaza conturul insulei si azuriul Mediteranei ?!

Hai sa iti povestim ce vei descoperi in vacanta ta in Cipru, traind un sejur in ritmul frumoasei insule.

 

Nicosia, capitala Ciprului

Cel mai mare oras al tarii, Nicosia, este si singura capitala divizata din lume, si un oras excelent pentru cumparaturi, cultura, istorie si nu numai. 

Cand pornesti la plimbare, nu uita sa ai cartea de identitate la tine, deoarece granita cu Ciprul din Nord trece prin insasi capitala tarii, astfel ca, pentru a vizita zona turca a orasului, trebuie trecut unul dintre punctele de frontiera. 

Astfel ca partea sudica a orasului este capitala Ciprului grecesc, iar partea nordica este capitala Ciprului turcesc

O zi in capitala trebuie sa includa si o plimbare prin centrul vechi. Aici vei descoperi o conglomerare de stradute si bulevarde labirintice, pline ochi de magazine de suveniruri si bijuterii, case cu usi colorate si balcoane de lemn. 

Iti poti trage sufletul la una din zecile de terase, poti servi o cafea sau poti incerca o narghilea cu aroma de mango.

Transportul in Cipru

Fiind o insula, nu vei intalni metrou, asa ca singurele mijloace de transport sunt autobuzele locale, taxiurile si masinile inchiriate

Daca vi intr-o vacanta pentru a te bucura de plaja, atunci nu vei avea prea multa nevoie de transport intern, si te poti descurca deplasandu-te doar cu autobuzele locale.

Daca vrei sa explorezi si alte zone ale tarii, poti opta pentru autobuzele locale, sau poti alege o excursie optionala, cu autocare turistice. 

O ultima varianta este inchirierea unei masini. Nu trebuie sa te sperie circulatia pe partea stanga a drumului, caci, dupa scurt timp, te vei obisnui cu volanul pe partea dreapta si cu toate regulile de circulatie.

Vremea in Cipru

Cipru are 340 zile insorite pe an, asa ca practic poti veni in orice anotimp, pentru ca sansele de a te bucura de soare sunt foarte mari.

Frumusetea acestui loc consta si in clima blanda iti permite sa vizitezi oricand, chiar si in extrasezon.

 Iarna temperaturile sunt mai blande, insa, insula fiind inconjurata de mare, este posibil ca vantul sa bata cu putere. Luna aprilie, iti va parea mai mult iulie. Sezonul dureaza pana in luna octombrie, asadar, daca vrei sa te bucuri mai repede de vara ori sa profiti de temperaturi ridicate si toamna, poti alege una dintre lunile de primavara sau toamna. 

Vara, insula devine plina de turisti rusi, iar temperaturile depasesc 30 de grade.

Gastronomia in Cipru

Acest capitol cu siguranta ca nu va ramane indiferent. In Cipru vei avea ocazia sa incerci o mare varietate de preparate.

 Pe langa fructele de mare si produsele din peste, vei intalni si preparate grecesti, caci influentele sunt foarte puternice, dar si preparate cu specific turcesc. Si vinurile locale sunt foarte bune. 

Iti recomandam sa incerci si smoothie-urile, in toate variantele si combinatiile, cum ar fi pepene galben, pepene rosu, mango, zmeura, dar si mohito cu fructul pasiunii ori capsune.

Un preparate traditional care nu trebuie ratat pe insula este meze, un meniu ce include multe preparate, ba chiar prea multe. Astfel, vei primi un aperitiv cu diverse sosuri grecesti servite pe pita calda, urmat de un platou cu fructe de mare, unul cu pestele zilei si, la final, desert si fructe proaspete. Exista insa diverse tipuri de astfel de meze, cu diverse preperate incluse, specifice locului in care te afli.

Ce activitati poti face intr-o vacanta in Cipru?

 Ei bine navigatul, yachtingul si scufundarile sunt doar cateva din activitatile pe care le poti face pe insula. 

De exemplu, in pitorescul lant al muntilor Troodos, cu padurile bogate de brazi, se pot face activitati specifice, cum ar fi: cataratul, privitul pasarilor, ciclismul, ski-ul si snowboarding-ul pe perioada iernii, devenite foarte populare.

Cipru are o reputatie deosebita in lumea jucatorilor de golf, avand deja terenuri splendide de golf cu 18 gauri, printre cele mai bune din Europa. Cu distante scurte intre diferitele puncte de pe insula, este foarte usor sa imbini o zi de vizita intr-unul din orase cu drumetii montane sau cu relaxare pe plaja.

 

Obiective turistice de neratat in Cipru

Biserica Sfantul Lazar - la cateva sute de metri de plaja. Larnaca este unul dintre cele mai vechi orase din Europa, asa ca sa nu fii uimit atunci cand vei afla ca Biserica Sfantul Lazar a fost construita in secolul IX pentru a adaposti mormantului Sfantului Lazar, protectorul orasului. Arhitectura bisericii e superba, iar piazzeta din jurul ei este extrem de pitoreasca.

Nissi Beach – Cea mai frumoasa plaja din Ciprul de Sud contribuie din belsug la reputatia de „Ibiza Ciprului” atribuita statiunii Ayia Napa. Cu apa turcoaz, nisip alb si cei mai buni Dj, Nissi Beach este o oaza de distractie.

 

Lacul Sarat – doar din noiembrie pana in martie, intrucat in restul timpului lacul seaca. Aici vei vedea pasarile flamingo, roz si gri, un adevarat spectacol.

 

Iti recomandam sa explorezi si zonele rurale, mai cu seama ca peisajul difera. 

Astfel ca vei intalni plaje cu nisip, cu pietre si chiar cu stanci, sau zona muntoasa a tarii, in inima muntilor Troodos, cu satele lor traditionale, cu toate culturile de portocali si de lamai, cu simplitatea, autenticitatea si frumusetea vietii. 

Localnicii comercializeaza fructele si din loc in loc, acolo unde se afla asezari umane, exista tarabe cu fructe asezate in plase, iar, alaturi, o cutie pentru a plati, astfel ca fiecare poate lua ce isi doreste si lasa banii alaturi.

Tips & tricks

Ora Ciprului este aceeasi cu cea a Romaniei, GMT+2.

Moneda Ciprului este EURO.

Circulatia se face pe banda din stanga, cea din dreapta fiind pentru depasire, volanul este pe partea dreapta.

Masinile inchiriate au placute de inmatriculare pe fond rosu, spre deosebire de cele ale localnicilor pe fond galben.

Magazinele, deschise intre orele 08.00-13.00 si 16.00-19.00; in zonele turistice majoritatea magazinelor lucreaza pana seara tarziu.

• Cele mai renumite plaje sunt Nissi Beach, Ayia Napa cu apele sale de turcoaz translucide, Coral Bay si Curium, localizata in apropiere de Limassol.

Distantele intre statiuni sunt foarte mici: Aeroport Larnaca–centrul orasului 5 km; Larnaca–Limassol 70 km; Larnaca- Nicosia 47 km; Larnaca–Paphos 142 km; Larnaca–Ayia Napa 41 km.

Bauturile locale recomandate sunt berea Keo, vinul Commandaria (dulce) – unic in lume si o varietate de tuica, din struguri, “Zivania”.

ALTE LECTURI WENS

Citeste cele mai recente articole

Vacanta in Cipru? Afla Tot ce Trebuie Sa Stii pentru o Experienta de Neuitat!

Sicilia, Locul unde Perfectiunea Intalneste Istoria si Natura

Descopera Coasta Turceasca: Atractii care iti vor Taia Respiratia

Vizualizeaza toate articolele

IA LEGaTURA CU NOI

Plan personalizat de calatorie

Utilizeaza formularul nostru pentru a-ti personaliza cererea cu mai multe detalii astfel incat noi sa-ti putem trimite oferte potrivite nevoilor tale.

Solicita acum