Scriitorul german Johann Goethe spunea ca „sa vezi Italia fara sa vezi Sicilia este ca si cum nu ai fi vazut Italia deloc, pentru ca Sicilia este cheia intregii tari”.

Probabil aceste ganduri sunt datorate faptului ca Sicilia este cea mai frumoasa si exotica destinatie din Italia. Este locul unde vei gasi orice ai vrea sa gusti, sa mirosi, sa vezi sau sa simti intr-o vacanta. Pe langa o temperatura perfecta aici vei descoperi arhitectura, istorie, cultura, gastronomie, moda, cumparaturi si plaje.

Daca te tenteaza o vacanta in Sicilia si vrei sa afli mai multe despre ce este de vazut si facut aici, noi te invitam sa o descoperi citind in continuare.

Vremea in Sicilia

Datorita faptului ca Sicilia are o clima moale, lipsita de extreme, o face o  destinatie atractiva pentru orice anotimp: primavara si toamna sunt perfecte, iar temperaturile aride de vara (iulie si august) sunt moderate de brizele in zonele de coasta.

Aici iernile sunt umede iar verile fierbinti si uscate. Practic precipitatiile sunt inexistente din luna iunie pana in septembrie iar sezonul ploios tine din octombrie pana in mai, noiembrie fiind cea mai ploioasa luna. 

Daca esti un iubitor al zilelor insorite afla ca Palermo are cam 98 de zile insorite pe an, Taormina are 130 si Siracusa in jur de 133 de zile insorite pe an.

Cum ajungi in Sicilia?

Un mare avantaj il constituie numeroasele zboruri low-cost pana acolo. Acest lucru o face o destinatie ideala pentru intreaga familie. Tot ce iti ramane de facut este sa decizi unde vrei sa zbori. 

Exista 2 variante: Palermo sau Catania; cert este ca pe oricare dintre ele le-ai alege, merita vizitate. 

Daca alegi Aeroportul International din Palermo, trebuie sa te astepti la un zbor de aproximativ 2 ore si 15 min. Pe Fontanarossa Catania durata zborului este aproximativ asemanatoare, undeva la 2 ore si 10 minute.

Ce sa vizitezi in Sicilia

Sunt o multime de locuri de vazut in Sicilia, insa noi iti propunem cateva care iti vor transforma vacanta intr-o experienta de neuitat.

Palermo

Nu poti vizita Sicilia fara sa ajungi si in capitala insulei, Palermo, care imbina locurile cu incarcatura istorica cu marea si cele mai frumoase plaje. 

Catedrala din oras este un obiectiv de neratat, la fel ca si Palazzo dei Normanni si Palazzo Abatellis. Merita vazut si Museo Archeologico Regionale, gradina botanica si catacombele. Bucataria siciliana este cel mai bine reprezentata in restaurantele din Palermo, care intampina cu preparate traditionale delicioase. 

Plajele din apropiere de Palermo sunt si ele o atractie: cochete, frumoase, cu peisaje de vis.

Catania

Nici Catania, al doilea oras al Siciliei, nu este de ratat. Acesta este pozitionat chiar la poalele muntelui Etna si ademeneste cu un mix de arhitectura romana, bizantina si baroca.

De-a lungul timpului, orasul a avut de suferit de pe urma cutremurelor puternice care nu i-au stirbit insa din frumusete.

Poreclit si "Perla Neagra" a Marii Ionice, Catania te va intampina cu vestigii istorice si monumente religioase. De vizitat: Catedrala Sfanta Agatha; Piata Universitatii; Castelul Ursino; Biserica Inchisorii Sfintei Agatha; Abatia Mare si Mica a Calugaritelor Benedictine.

Vulcanul Etna

In Sicilia se afla cel mai inalt si cel mai activ vulcan din Europa, asa ca ar fi indicat sa nu il ratezi. 

Vulcanul Etna are o intaltime de 3340 m si erupe la circa trei luni. De obicei, eruptiile sunt minore, insa se estimeaza ca o data la 150 de ani sunt distruse si localitati. Cu toate astea, fertilitatea deosebita a solului ii face pe localnici sa isi asume acest risc. Poti face o drumetie de 4-5 ore pe vulcan sau poti ajunge cat mai sus cu un jeep aprobat de administratia locala.

 Taormina

Cu siguranta va veti indragosti de acest oras incantator, despre care multa lume spune ca ar fi cel mai frumos din Sicilia. 

Pozitionat pe coasta estica a insulei, cu iesire la Marea Ionica, Taormina ofera privelisti incantatoare, fiind asezat pe o stanca abrupta. Aici poti vizita teatrul vechi grecesc dar si alte monumente istorice pastrate din vremurile de demult. Isola Bela, o insulita aflata intre plaje, este una dintre marile atractii ale orasului. La cativa kilometri de Taormina, exista si o plaja cu nisip fin, in Giardini-Naxos.

Erice

Despre Erice se spune ca este una dintre minunile Siciliei. Situat in varful muntelui San Guiliano, la 751 m inaltime, Erice ofera privelisti spectaculoase: poti admira de la inaltime orasul Trapani, aflat la poalele muntelui. 

Pe munte, poti vedea mai multe fortificatii din antichitate. Chiar si un castel. Extrem de bine pastrat, cu strazi pavate si drumuri abrupte, satul te face sa te simti ca si cum te-ai fi intors in timp.

Mancaruri traditionale sicilienne

 Sicilia nu poate fi decat raiul gurmanzilor, unde pe langa clasicele paste si pizze, vei gasi multe mancaruri specifice insulei. Mancarea e buna peste tot, dar mult mai buna si mai ieftina in afara oraselor mari. Cel mai des vei gasi varianta de meniu la pranz sau cina, care include multe aperitive, paste si, eventual, inca un fel de peste sau carne. Plus desert si vinul casei. 

Arancini – minge din orez si carne 

Acestia se mananca pe strada, si nu dintr-o farfurie. Cuvantul arancia inseamna portocala in limba italiana de aici si faptul ca unii arancini sunt destul de grasute, asemanatoarele fructelot portocalii. Varianta traditionala este cea a unui bulgare de orez umplut cu sos ragu, mozarella si mazare. Veti mai gasi arancini cu mozarella, prosciutto si diferite tipuri de branza sau Arancini alla Norma cu rosii si vinete. 

Legenda spune ca aceasta chiftea siciliana ar fi de fapt orginara din Napoli unde a fost numita simplu palle di riso.   

Pasta alla Norma

Originare din Catania, despre pastele alla Norma se spune ca au fost numite dupa celebra arie “Norma” a lui Vicenzo Bellini. Legenda spune ca in secolul 19, Nino Maroglio, scriitor sicilian, a fost atat de impresionat atunci cand a gustat aceste paste incat le-a comparat cu opera lui Bellini.

Un renumit desert sicilian – Cannolo cu ricotta si fistic

Celebrul desert sicilian este un tub crocant de 15-20 de cm, umplut in mod traditional cu ricotta si un praf de fistic. Se spune ca s-a nascut in Caltanisseta dintr-o reteta romana, dar reinterpretata de arabi pe vremea Imperiului Sicilian.

In Palermo la final de aprilie – inceput de mai, se organizeaza Cannolo Festival in satul Piana degli Albanesi. Anual se vand aici aproape 50 000 de cannoli in 3 zile de festival.

Plajele din Sicilia

Sicilia dispune de plaje cu nisip fin cu suprafete amenajate, cu acces platit, foarte curate si care pun la dispozitie sezlonguri, vestiare, baruri si multe alte facilitati. Exista insa si destule plaje libere, mult mai salbatice.

Marinello 

Cu o forma unica, plaja Marinello iti va cuceri inima si te va face sa te indragostesti pe loc de frumusetea locului.

Situata in nord-estul Siciliei, plaja Marinello este diferita fata de toate celelalte plaje pe care le vei intalni in Sicilia prin faptul ca are o forma care variaza de la o zi la alta.

Pe langa forma specifica, apa de un albastru cristalin si stancile din jur, fac din plaja din Tindari o locatie excelenta de vacanta.

Mondello

 Este o statiune de plaja, situata intre stancile Gallo si Pellegrino. Plaja Mondello este principala statiune din Palermo. Coasta de nisip cu infrastructura dezvoltata are o lungime de aproximativ 2 km. Marea este calda, curata, nisipul este uniform, curatarea se realizeaza in mod continuu.

Cefalu

Plaja orasului Cefalu este un loc pitoresc in Sicilia. O plaja lunga de 1,5 km, marea calda, unde in timpul sezonului de varf, turistii din toata Europa vin pe tarm pentru a se bucura de toate deliciile unei vacante la plaja. Este usor sa ajungeti acolo, plaja este aproape in centrul orasului.

Scala Dei Turchi

O faleza stancoasa cocotata deasupra Marii Mediterane. Acest masiv este format din calcar alb si marla, care sub influenta naturii au format o scara naturala de 50 de metri. La poalele stancii si langa orasul Realmonte, exista o plaja care atrage atentia turistilor din intreaga lume

ALTE LECTURI WENS

Citeste cele mai recente articole

5 statiuni de neratat de pe litoralul Bulgariei

Descopera Uzbekistan

7 motive sa vizitezi Chisinaul

Vizualizeaza toate articolele

IA LEGaTURA CU NOI

Plan personalizat de calatorie

Utilizeaza formularul nostru pentru a-ti personaliza cererea cu mai multe detalii astfel incat noi sa-ti putem trimite oferte potrivite nevoilor tale.

Solicita acum