Uzbekistanul te va fascina prin amestecul de istorie si cultura araba, persana si mongola. Situat pe vechiul Drum al Matasii ce conecta Asia cu Europa, Uzbekistanul s-a dezvoltat puternic in perioada in care caravanele de camile treceau pe aici.
E o tara unde albastrul turquoise al moscheelor, madraselor, palatelor si minaretelor precum si legendele locurilor te fac sa te simti ca intr-o poveste orientala.
Aici vei intalni oameni primitori, vei gusta din fructe cu o aroma puternica, vei descoperi dansuri si muzica orientala, intelepciune si locuri energetice cum putine gasesti .
Limba oficiala in Uzbekistan
Limba oficiala a statului este limba uzbeca si face parte din familia limbilor turcice. Incepand cu anul 1993 scrierea in limba uzbeca se face cu caractere latine. Inainte de 1920 limba uzbeca scrisa se numea turki . In 1926 a fost introdus alfabetul latin, iar in 1940 autoritatile sovietice au introdus scrierea cu litere chirilice. In 1993 Uzbekistan a fost reintrodus alfabetul latin, scrierea a fost modificata in 1996 si din anul 2005 a fost introdusa predarea ei in scoli.
Limba rusa este importanta pentru comunicarea interetnica, este folosita in special in orase, in domeniile tehnice, in mediile stiintifice, guvernamentale si de afaceri. Circa 14 % din populatie foloseste limba rusa in mod curent si deasemeni este vorbita ca a doua limba de un numar important de locuitori, in special dupa reluarea legaturilor cu Rusia incepand cu anul 2003.
Vestimentatie
In functie de perioada cand vei calatorii, iti recomandam sa ai in bagaj haine adecvate caldurilor toride din timpul verii sau imbracaminte care sa te protejeze de temperaturile scazute din timpul iernii. In Uzbekistan nu este un cod de vestimentatie deosebit, in orasele mari vei vedea tinute moderne, in schimb in localitatile mai mici vei gasi femei purtand imbracaminte traditional islamica. In aceste locuri este recomandat sa adopti o tinuta decenta, regula care se impune si la vizitelepe care le vei face in lacasurile de cult, mausolee, muzee.
Din bagaje nu trebuie sa iti lipseasca o piesa vestimentara pentru acoperirea capului: esarfa, sapca sau o palarie, pentru a va proteja capul de soarele din timpul zilei. De asemenea iti recomandam sa ai ochelari de soare cu protectie UV si lotiuni de protectie solara.
Clima in Uzbekistan
Cand sa mergi in Uzbekistan. In general vremea este buna peste tot in lunile Aprilie, Mai, Iunie, August, Septembrie și Octombrie. Cele mai bune luni pentru a merge in Taskent sunt lunile Martie, Aprilie, Mai, Iunie, Iulie, August, Septembrie și Octombrie
In medie, cele mai calde luni din Taskent sunt lunile Iunie, Iulie si August, iar cele mai reci luni sunt lunile Ianuarie și Decembrie. Orasele cu cel mai bun climat sunt Taskent, Boukhara, Khiva, Ourguentch si Termez, cu o vreme buna cel putin 8 luni pe an
Moneda oficiala in Uzbekistan
Moneda oficiala a Uzbekistanului se numeste suma si este egala cu 100 de tiyine. Cu toate ca in piata exista si bancnote in numere de la 1 la 25 si de la 50 la 1000 de suflete, nu se folosesc bancnote mai mici de 100-1000 de suflete.
Moneda poarta numele de SUM si o veti gasi doar sub forma de bancnote, la cursul oficial de 2000 SUM = 1 Euro. Ca si turist este bine de stiut sa schimbi banii doar in sucursale bancare speciale.
Ce merita vizitat in Uzbekistan
Orasul Samarkand – un veritabil muzeu in aer liber
La poalele muntilor Alai la aproximativ 700 m altitudine, se afla Samarkand, unul dintre cele mai importante orase de pe Drumul Matasii, locul unde Timur Lenk si-a stabilit capitala imperiului si unde a adus cei mai talentati mesteri artizani din toate teritoriile cucerite pentru a construi la Samarkand cele mai frumoase cladiri posibile.
Orasul a trecut si prin perioade de distrugeri, provocate in special de armatele lui Gingis Han. Acum este al treilea cel mai mare oras din Uzbekistan, cu aproximativ 600.000 de locuitori.
Bukhara – fostul “centrul lumii” al secolului al XIV-lea
Este un oras cu peste 2500 de ani vechime, caruia i se mai spune si taramul fericit. Aici merita sa vizitezi, printre altele, cetatea monument UNESCO – Fortareata Ark, Mausoleul Samanides, considerat a fi un reper arhitectural in regiune, bazarul Coumpol, Medrese, complexul Lyabi-Khauz, Minaretul, Moscheea Kalyan Mosque sau piata cu condimente.
Bukhara este plina de moschei si medrese (scoli coranice). Tot aici vei gasi unul dintre cele mai ofertante bazaruri din Uzbekistan. Daca vrei sa iti cumperi produse traditionale precum covoare, lampi sau obiecte de ceramica, Bukhara este locul potrivit.
Khiva
Khiva este tipul acela de oras care te transpune intr-o epoca demult apusa, avand principalele monumente perfect restaurate. Orasul vechi din Khiva se afla intre zidurile unei cetati veche de acum vreo 2000 de ani.
In interior sunt caravanseraiuri, palate, moschei si medrese, toate readuse la viata, cu cafenele, restaurante, camile, hoteluri-boutique si multi mestesugari. Unul dintre cele mai interesante este minaretul Kalta-Minar, un minaret complet acoperit cu faianta stralucitoare.
Legenda spune ca unul dintre emirii de Khiva de secol XIX a vrut sa construiasca acest minaret imens si inalt, din varful caruia sa poata fi vazuta Bukhara. Planul era imposibil, Bukhara fiind la peste 400 km distanta, astfel ca constructia a incetat, minaretul fiind si azi neterminat.
Gastronomia in Uzbekistan
Mancarea din Uzbekistan este la fel de diversa si variata ca si tara insasi, prin urmare aici vei gasi numeroase feluri de mancare. Preparatele difera in functie de zona, astfel ca tipul meselor servite in vest, cum ar fi painea, sunt de obicei diferite de cele din Khiva din nord-vest.
Shashlik
Acest fel de mancare uzbek este de obicei facut din carne de oaie sau carne de vita si este de obicei servit cu ceapa murata. Cel mai bun mod de a-l manca este sa-l comandati ca o completare a preparatelor nationale principale. Dar il puteti manca si separat ca garnitura. Puteti gasi, de asemenea, varianta de pasare a acestei mese in numeroasele cafenele din Uzbekistan, gatit pe un gratar peste carbuni fierbinti. Daca esti un fan al gratarului, shashlik va fi pe placul tau.
Samsa
Acesta este un tip popular de fast-food local si il puteti gasi aproape oriunde in tara, cum ar fi in cafenele, magazine de fast-food sau chiar la casele localnicilor.
Samsa este de obicei umpluta cu ceapa si carne si este adesea coapta la cuptor sau, ca majoritatea samsas-ului, prajita. Veti mai gasi si samsa cu un umplutura de dovleac sau cartofi.
Pilaful
Mancarea nationala este pilaful si se face cu tot felul de tipuri de carne (pui, vita, porc, oaie) si are ca ingrediente principale ceapa, morcovul si orezul. Se pot adauga nuci, stafide, fructe uscate si fel de fel de seminte.
Se presupune ca exista peste 1200 de retete de pilaf. Desi pilaful a aparut in India si Orientul Mijlociu, in Uzbekistan prepararea pilafului e ridicat la nivel de arta. Fiecare regiune are retete diferite si e usor sa deosebesti pilaful de Taskent de pilaful de Bukhara.
Painea
Painea traditionala care se face in Uzbekistan, lepioshka, este sub forma de turta si este foarte gustoasa, mai ales daca o cumperi pe strada, calda, abia scoasa din cuptor.
O asemenea paine costa 3000 sum (1.25$).
Fructele
Fructele au o aroma si un gust cum nu mai gasesti: caise, piersici, prune, mere si smochine dintre cele mai aromate.