Dinspre vest, Praidul este poarta județului Harghita. Aici valea se strâmtează și mai mult, munții se încumetă mai aproape. Peisajul este un mic paradis pentru cei, care nu se limitează să savureze împrejurimile doar gonind, din mașini și autobuze.
Daca consideram că așezările vechi din Transilvania datează din anii 1100-1334, Praidul se clasifica că fiind o așezare relativ “tânără”, fiind atestat din anul 1564. Denumirea de Praid vine din din cuvântul “paraj” cu diminutive, așa cum apare în tot bazinul Carpatic, și înseamnă mic teren cu iarba.
Dealul Sării, în denumirea locala Spatele Sării, acoperă cel mai mare zăcământ de sare din tara, ale cărui rădăcini sunt îngropate până la 2,7-3 km adâncime.
Nu putem trece prin Praid și să nu vizitam Canionul de sare unde natura a sculptat în dealurile de sare forme interesante si atractive.
Muntele de sare de la Praid este una dintre cele mai spectaculoase zone din Transilvania. Suprafață de 66 de hectare a rezervației naturale se afla la sud-vest de stațiunea turistica Praid și se suprapune peste domul de sare Muntele de Sare (576m).
Canionul de sare s-a format și datorita activității omului: săpăturile ramase după exploatarea sării s-au umplut cu apa de ploaie care le-a dizvolat, largindu-le.
Continuam tot pe același drum și ajungem la salina Praid, paradisul subteran din inima Ardealului, una din cele mai mari mine de sare din tara si Europa.
Mineritul subteran propriu-zis s-a început la Praid în anul 1762 când, sub conducerea inginerului de mine austriac Johann Frendl, a fost deschisa mina Iosif. Sarea extrasa legata în poiei de bivoli, a fost trasa la suprafață cu ajutorul crivacului, acționat cu patru perechi de cai.
În ceea ce privește secretul curativ al Salinei Praid, aceasta a început a fi dezvăluită prin anii 1960, în sălile orizontului minei Gheorghe Doja, când a demarat speleo- și climatoterapia în subteran.
Din anul 1980, baza de tratament și vizitare a fost amenajat la orizontul+402m, la adâncimea de 120m de la suprafață. Până la sălile de sare propice pentru agrement, se ajunge printr-o galerie de coasta și plan inclinat auto lung de 1250m.
Sarea din Praid a fost denumită, încă din secolul al XV-lea “sarea secuiasca”, care a dat numele microregiunii. Masivul de sare din Praid isi ascunde ultima taină: vraja eternității. Cine o va dezlega, va primi în dar veșnicia, transformandu-se poate, în stană de piatră.
În aproximativ 11 km ajungem în Corund, important centru de ceramică și olărit din Transilvania. Amplasat într-un cadru natural încântător, într-o mica depresiune, vom descoperi în Corund o comunitate ale carei tradiții și obiceiuri datează de sute de ani.
Industria ceramicii este unul dintre cele mai vechi meșteșuguri în Corund, acesta însemnând în primul rand tradiție și arta populara ceramica.
Casele care reprezintă și atelierele olarilor sunt încântătoare și frumos decorate și împodobite cu flori multicolore.
Primele ateliere de olărit datează de la începutul secolului al XV-lea. Producția de ceramica în Corund a fost documentata pentru prima data în anul 1613.
Din 1962 a început să se producă și ceramica neagra.
Principalele produse fabricate de meșterii olari sunt: ghivece, tigăi, oale, vaze, suporturi pentru lumânări, placi ornamentale.
Spre seara vom participa și la o lecție de olărit, iar după câteva ore de munca vom putea crea obiectul dorit din ceramica.
Cu siguranță vom pleca din Corund cu multe obiecte din celebra ceramica de Corund, însă merita țoață osteneala și efortul financiar, toate sunt lucrate manual cu multa dăruire de către meșteșugarii din Corund.