Clinicilor 39, Cluj-Napoca
0264-590-748

Build Portfolio with Beautiful & Stunning Showcase Layout!

Lorem Ipsum is simply dummy text of the printing and typesetting industry. Lorem Ipsum has been the industry's standard dummy text ever since the 1500s, when an unknown printer took a galley of type and scrambled it to make a type specimen book. It has survived not only five centuries, but also the leap into electronic typesetting, remaining essentially unchanged.

Celebration Weekend România

Lumea Nouă a vinurilor din Ardeal

Blaj

Inima Transilvaniei adăpostește pe lângă bogăția podgoriilor din județul Alba, și o istorie ce așteaptă a fi împărtășită. Aiud, declarat oraș al vinului, așezat pe cursul mijlociu al Mureșului unde soarele, din momentul rãsãritului, scaldã luminos dealurile din împrejurimi, împodobite gospodãreste cu vitã de vie nobilã si pomi fructiferi, radiind toatã ziua asupra orasului, a fost martor la Marea Unire de la 1 Decembrie 1918, pagina sublimă a istoriei românești La aproximativ 35 de km se află ținutul de la confluenţa celor doua Târnave, cu lunci întinse, terase bine dezvoltate şi dealuri domoale…orașul Blaj, așezare cu o încărcătură istorică și culturală impresionantă. Centrul cultural al românilor transilvăneni, Blaj a fost numit încă de la 1754 “Orașul Școlilor” sau așa cum îl numea poetul Mihai Eminescu, “Mica Romă”, Blajul respiră și transmite istorie pură Haide să descoperim împreună Valea Târnavelor, zonă renumită pentru vinurile-i parfumate, o lume ascunsă, creată de talentați viticultori ce și-au cultivat pasiunea pentru vin, transmisă din generație în generație. Orașul Cavnic se afla în centrul județului Maramureș, la o distanta de 30 km de municipiul Baia Mare. Se situează la poalele munților Gutăi (1445m) și Mogosa (1249), într-o vale îngustă. Aici este în dezvoltare un sat de vacanta care dorește să scoață în evidenta frumusețile cu care natura a împodobit aceasta zona de basm.

Cluj- Aiud- Blaj- via DN1/E60/E81 ȘI A10 Distanta: aproximativ 2 ore (105 km)

Detalii despre cazare:

Paradisul Transilvaniei Resort se află în Blaj, la 39 km de Alba Iulia. Are piscină în aer liber și hamam. Oaspeții acestui B&B beneficiază gratuit de acces la internet WiFi și parcare privată. Fiecare unitate de cazare este prevăzută cu aer condiționat, TV cu ecran plat, frigider și baie privată dotată cu duș. Paradisul Transilvaniei Resort are o zonă de wellness cu o cadă cu hidromasaj și o saună. Oaspeții se pot relaxa în grădină, lângă piscina interioară sau pe terasa la soare, precum și în zona de lounge comună.

Servicii incluse:

• cazare 2 nopți
• mic dejun
• acces la piscina și SPA
• parcare
• degustare de vin la Crama Domeniile Ciumbrud
• vizita crama Jidvei și Tăuni
• vizita și degustare de vin la castelul BETHLEN-HALLER

Servicii neincluse:

• transport
• alte mese, în afară de cele menționate în program
• asigurare storno
• cheltuieli personale

Itinerar:

Ziua 1

Aventura noastră începe la Aiud, unde se află una din cele mai vechi cetăți urbane din Transilvania, cetatea Aiudului. Cetatea Aiudului cu ziduri și tunuri de piatră este amplasată pe locul unei fortificații de pământ mai vechi care la rândul ei se suprapune pe o așezare daco-romană din secolul al III-lea, era noastră. În edificarea complexului de arhitectură sunt cunoscute două faze de construcție. Existența unei prime cetăți este atestată arheologic, prin săpăturile din anii 1974-1977, în secolul al XIV-lea.

În plan orizontal Cetatea Aiudului are forma unui pentagon cu laturile inegale. Forma actuală corespunde în mare măsură etapei a doua de construcție, dar pe alocuri conservă și elemente ale primei faze, cât și ale unor refaceri și adăugiri mai târzii. Deși de mici dimensiuni (cu perimetrul de cca 350m), prin grosimea incintei ( de 1,20-1,30 m) și înălțimile zidurilor (de 7-8 m) la care se adaugă parapetul de cărămidă (de 2m), cetatea Aiudului a constituit un mijloc sigur de apărare în vremuri tulburi pentru locuitorii Aiudului. Turnurile erau date în grija breslelor meșteșugărești, care aveau obligații militare. Și azi în oraș se vorbește despre turnurile măcelarilor, croitorilor, cizmarilor și olarilor- de formă rectangulară, al tăbăcarilor- cu șapte laturi, ca și de cele alea cojocarilor și lăcătușilor- cu câte cinci laturi. Pe latura de vest se mai află un turn mic denumit Kalendas. .

În interiorul cetății sunt amplasate două edificii de cult și patru edificii din secolele XVIII și XIX, acestea din urmă aparținând acum cultului reformat calvin. Cel mai important edificiu este biserica construită în stil gotic transilvănean la sfârșitul secolului al XV-lea. Complexul fortificat are strânse legături și cu istoria orașului care s-a derulat de-a lungul mai multor secole. Cetatea a fost implicată direct sau a fost martoră la câteva din evenimentele sociale și politice importante din istoria Transilvaniei. Nu departe de Aiud, la doar 4 km, se află satul Ciumbrud, renumit pentru producția de pomi fructiferi și faimosul vin de Ciumbrud. Ajunși aici facem o vizită la Domeniul Ciumbrud, unde tradiția cultivării viței de vie datează de sute de ani. După cum spun cronicile, vinul de Ciumbrud a fost ”Pohta ce-am pohtit” în materie de vinuri a Domnitorului Mihai Viteazul din perioada în care acesta a fost domnitorul Țării Românești, Moldovei și a Ardealului(1599-1600)..

Tradiția vinurilor de soi a fost moștenită și reluată în prezent de către Domeniile Boieru în cocheta cramă Ciumbrud unde picătura de miracol a migdalului crescut în inima Ardealului se regăsește în fiecare pahar de vin nobil. Pentru a trăi experiența aromelor deosebite pe care vinurile servite în crama Casa Domeniile Vinului le dăruiesc, veți avea posibilitatea de a gusta unele tipologii delicioase ale vinului precum și de a face un tur în procesul de vinificație. Și pentru a potența aromele și savoarea vinului, gazdele ne invită să degustăm un platou cu brânzeturi și fructe proaspete.

Ziua 2

După micul dejun, pornim în ai descoperii orașului de la întâlnirea Târnavelor cele mai importante obiective care au marcat istoria românilor. Facem o plimbare prin centrul istoric, Piata 1848, care adaposteste unele dintre cele mai importante obiective din oras: Catedrala Mitropolitana Sfanta Treime, primele scoli sistematice in limba romana, casa unde a locuit Timotei Cipariu, dar și gradina botanica scolara.

Ne intoarcem în timp, astfel că facem o oprire în parcul Avram Iancu, unde se află și stejarul lui Avram Iancu, declarat monument al naturii, a cărui vârstă, după tradiţie, depăşeşte 600 de ani, păstrându-se şi azi viguros şi impunător. Stejarul poartă numele lui Avram Iancu deoarece în ultimii ani de viaţa se spune că tribunul venea la curtea prietenului său, mitropolitul Alexandru Şterca Şuluţiu şi adeseori stătea la umbra acestui stejar. După micul dejun, pornim în ai descoperii orașului de la întâlnirea Târnavelor cele mai importante obiective care au marcat istoria românilor. Facem o plimbare prin centrul istoric, Piata 1848, care adaposteste unele dintre cele mai importante obiective din oras: Catedrala Mitropolitana Sfanta Treime, primele scoli sistematice in limba romana, casa unde a locuit Timotei Cipariu, dar și gradina botanica scolara.

Ne intoarcem în timp, astfel că facem o oprire în parcul Avram Iancu, unde se află și stejarul lui Avram Iancu, declarat monument al naturii, a cărui vârstă, după tradiţie, depăşeşte 600 de ani, păstrându-se şi azi viguros şi impunător. Stejarul poartă numele lui Avram Iancu deoarece în ultimii ani de viaţa se spune că tribunul venea la curtea prietenului său, mitropolitul Alexandru Şterca Şuluţiu şi adeseori stătea la umbra acestui stejar. Un alt loc încărcat de istorie, la marginea nordică a oraşului Blaj, în apropierea şoselei ce duce spre Târnăveni, se află Teiul lui Eminescu, declarat și el monument al naturii. În primăvara anului 1866, marele poet a străbătut lungul drum, care lega Bucovina de cetatea culturii transilvanene. El dorea să vadă Blajul, despre care i-a vorbit atât de frumos profesorul său de limba română, Aron Pumnul. Ajuns după un drum greu pe Dealul Hula, Eminescu s-a oprit la umbra acestui tei şi văzând oraşul şi-ar fi ridicat pălăria în semn de omagiu, exclamând cu entuziasm „Te salut din inimă, Mică Romă!”

Centru ideologic al burgheziei românești din Transilvania, Blajul a avut un rol important în formarea conștiinței naționale a românilor. La Blaj au avut loc, în 1848, mai multe adunări ale românilor din Transilvania. La 15-17 mai 1848, pe câmpia de lângă Blaj , care de atunci poartă numele de Câmpia Libertății, a avut loc marea adunare a românilor din Transilvania, la care au participat 40.000-50.000 de oameni, majoritatea covârșitoare fiind iobagi. Adunarea a adoptat programul de revendicări cu caracter democratic: abolirea dijmei, a clăcii și a iobăgiei, desființarea breslelor și a vămilor, libertatea cuvântului și a tiparului, formarea gărzii naționale, școli de stat în limba română. Ansamblul monumental “Gloria” care domină Câmpia Libertăţii a fost inaugurat în anul 1977.La baza monumentului propriu-zis dăltuit din piatră, înalt de circa 18 m. , reprezentând o poartă a istoriei-sunt încrustate istoricele cuvinte “Vrem să ne unim cu ţara!”.Cel de-al doilea monument este constituit din trei statui din bronz, întruchipând trei fete care ţin deasupra capului cununi de laur, ce simbolizează cele trei ţări româneşti: Ţara Românească, Moldova şi Transilvania. În formă de semicerc în dreapta şi în stânga monumentului se află o suită de 26 de busturi din bronz reprezentând pe cei mai de seamă cărturari şi revoluţionari din ţările româneşti .Aceste busturi au fost dezvelite în anul 1973. După câteva ore pline de istorie, ne dedicăm restul zilei relaxării la spa-ul hotelului

Un alt loc încărcat de istorie, la marginea nordică a oraşului Blaj, în apropierea şoselei ce duce spre Târnăveni, se află Teiul lui Eminescu, declarat și el monument al naturii. În primăvara anului 1866, marele poet a străbătut lungul drum, care lega Bucovina de cetatea culturii transilvanene. El dorea să vadă Blajul, despre care i-a vorbit atât de frumos profesorul său de limba română, Aron Pumnul. Ajuns după un drum greu pe Dealul Hula, Eminescu s-a oprit la umbra acestui tei şi văzând oraşul şi-ar fi ridicat pălăria în semn de omagiu, exclamând cu entuziasm „Te salut din inimă, Mică Romă!” Centru ideologic al burgheziei românești din Transilvania, Blajul a avut un rol important în formarea conștiinței naționale a românilor. La Blaj au avut loc, în 1848, mai multe adunări ale românilor din Transilvania. La 15-17 mai 1848, pe câmpia de lângă Blaj , care de atunci poartă numele de Câmpia Libertății, a avut loc marea adunare a românilor din Transilvania, la care au participat 40.000-50.000 de oameni, majoritatea covârșitoare fiind iobagi. Adunarea a adoptat programul de revendicări cu caracter democratic: abolirea dijmei, a clăcii și a iobăgiei, desființarea breslelor și a vămilor, libertatea cuvântului și a tiparului, formarea gărzii naționale, școli de stat în limba română.

Ansamblul monumental “Gloria” care domină Câmpia Libertăţii a fost inaugurat în anul 1977.La baza monumentului propriu-zis dăltuit din piatră, înalt de circa 18 m. , reprezentând o poartă a istoriei-sunt încrustate istoricele cuvinte “Vrem să ne unim cu ţara!”.Cel de-al doilea monument este constituit din trei statui din bronz, întruchipând trei fete care ţin deasupra capului cununi de laur, ce simbolizează cele trei ţări româneşti: Ţara Românească, Moldova şi Transilvania. În formă de semicerc în dreapta şi în stânga monumentului se află o suită de 26 de busturi din bronz reprezentând pe cei mai de seamă cărturari şi revoluţionari din ţările româneşti .Aceste busturi au fost dezvelite în anul 1973. După câteva ore pline de istorie, ne dedicăm restul zilei relaxării la spa-ul hotelului

Ziua 3

Dupa formalitatile de check- out plecăm spre Viile din podgoria Târnave, astăzi cea mai reprezentativă și mai importantă zonă viticolă din Transilvania. Viile Jidvei se întind în Podișul Transilvaniei, între râurile Târnava Mică și Târnava Mare, pe dealuri cu înălțimi de 400-500 m, astfel că pe 2500 de hectare de viță de vie și în 4 crame sunt procesați strugurii și transformați în vinuri și vinarsuri delicioase. În aproximativ 25 de minute ajungem la crama din Tăuni, o crama moderna in aer liber, aceasta fiind cea mai noua, data in folosinta in 2014, apoi spre Crama Jidvei, cea mai mare dintre cele patru crame Jidvei. Continuam sa descoperim povestea Jidvei, oamenii, vinul și vom ajunge să aflăm că, “bucuria vine de la oameni și oamenii vin cu povești”.

Doar 10 minute ne despart de castelul din Cetatea de Baltă, cunoscut şi sub numele de Castelul Bethlen-Haller. Tipic renascentist, cu forma sa rectangulară și cele patru turnuri circulare în colțuri, a fost ridicat între anii 1615-1624 de către Miklos Bethlen, Cancelarul Transilvaniei. De-a lungul timpului, castelul a trecut prin numeroase transformări: construcția actualei clădiri a fost finalizată în anul 1624, iar între anii 1769-1773, castelul a fost reamenajat în stil baroc. În perioada în care a aparținut familiei Haller, a fost realizată construcția frontispiciului castelului, care până atunci avea doar cele patru turnuri. În prezent, castelul păstrează atât principalele elemente arhitecturale renascentiste, cât şi o parte dintre cele baroce, în spatele castelului regăsindu-se un fost element decorativ ce poartă inscripția „Anno 1773”. În perioada comunistă, clădirea a funcționat ca secție de şampanizare în cadrul IAS Jidvei. După anul 1989, castelul a fost revendicat și retrocedat familiei Haller, de la care a fost cumpărat de familia Necşulescu. Printr-un amplu proces de restaurare, prin care s-a urmărit îndepărtarea intervențiilor anterioare și evidențierea arhitecturii și simplității originale a spațiilor, familia Necșulescu a readus castelul la lumină, transformându-l totodată într-un simbol de preț al Jidvei.

După sfârșirea turului ghidat, gazdele de la castel ne așteaptă să degustam 4 din cele mai reprezentative vinuri Jidvei, însoțite de un platou cu aperitive care nicidecum nu putea lipsi. Și pentru a păstra puțin din farmecul locului, vom lua cu noi câte o sticlă de vin primită din partea gazdelor noastre de la Jidvei. Părăsim astfel liniștea Văii Târnavelor și ne continuam drumul spre cas

sfaturi:

• Castelul Bethlen-Haller se poate vizita de marți până duminică în cadrul celor patru tururi ghidate care încep la orele 11:00, 13:00, 15:00 și 17:00. Castelul este închis în zilele de luni.
• Echipament pentru piscină

Măsuri de prevenire COVID-19!

Personalul respectă măsurile de protejare împotriva COVID-19 recomandate prin ordinul nr. 1.731/832/2020 al ministrului Economiei și al ministrului sănătății, acordând atenție, în special următoarelor situații: cazarea oaspeților, serviciile conexe (servicii de alimentație, curățenie) și interacțiunile specifice (oaspeți-oaspeți, personal-oaspeți și personal-personal). Măsurile de bază pentru protejarea împotriva COVID-19 sunt: igiena mâinilor, distanțarea fizică, evitarea atingerii ochilor, nasului și a gurii, respectarea igienei respiratorii și respectarea recomandării de a rămâne acasă și de a solicita asistență medicală medicului de familie, daca există simptome specifice bolii.

Locațiile sunt echipate cu:
• dezinfectant/șervețele cu efect antibacterian pentru curățarea suprafețelor;
• măști pentru față (de unică folosință);
• mănuși (de unică folosință).
• se va urmări să existe suficient săpun și soluții dezinfectante.

Pe langă aceste recomandări, ordinul prevede și interdicții, cum sunt cele referitoare la partea de restaurant, cafenele și baruri, a căror funcționare rămâne restrictionată inclusiv în cadrul hotelurilor și pensiunilor.

Condiții de plată și anulare:

• se achită integral la rezervare
• în cazul pachetelor achitate prin vouchere de vacanță: în caz de anulare, contravaloarea sejurului NU se rambursează, indiferent de motivul invocat. Există posibilitatea reprogramării pentru o altă perioadă.

TARIFELE SUNT VALABILE LA MOMENTUL OFERTEI, SE POT MODIFICA PÂNĂ LA MOMENTUL REZERVĂRII FERME.

Perioadă recomandată: Toamna!

(grupuri, familii, cupluri)
de la 196 EURO

de persoană / cameră dublă

Rezervă acum!