Poze vacanta – ghidul incepatorului
Cum tot mai multe si mai multe destinatii s-au redeschis si sunt accesibile dupa pandemie; cu totii vrem sa ne facem amintiri, calatorind in locurile noastre preferate din lume. Cea mai accesibila si dintotdeauna folosita metoda de a colectiona amintiri, este fotografiatul.
Pentru asta, iti prezentam niste tips and tricks pe care le poti folosi in urmatoarea ta aventura in jurul lumii:
- Luminozitatea si Focusul sunt cheia
- Rule of thirds
- Formatul pozelor
- Orele de aur
- Gaseste perspective diferite
- Practice makes perfect

1. Luminozitatea si Focusul sunt cheia
Telefoanele din ziua de azi, focalizeaza automat prim planul cadrului tau, insa nu orice poza pe care o faci pe telefon are subiectul in vizor. Luminozitatea si Focusul, sunt principalele setari care pot fi ajustate direct de pe ecranul telefonului. Acestea pot fi schimbate doar prin apasarea subiectului pe care vrei sa il evidentiezi in poza. Astfel, va aparea o casuta, in forma de patrat sau cerc, care va focaliza subiectul, iar linia de langa iti va permite sa controlezi luminozitatea imaginii. Aceste tool-uri sunt baza fotografiatului, atat cu aparatul, cat si cu telefonul.

Useful tip: Pentru a evita ca pozele sa apara blurate, exista optiunea de a folosi camerele multiple ale telefonului. Fiecare dintre ele sunt presetate cu distante aferente. In cazul acesta, 0.5x (WIDE) cuprinde mai mult cadru in poze, 1x (NORMAL) face poze standard, iar 3x (TELEPHOTO) ofera un zoom mai mare ce permite fotografierea subiectului aflat la distanta. Acestea pot sa faca o diferenta uriasa, deoarece prezinta setarile standard fiecarei camere de pe spatele telefonului.

2. Rule of thirds
Rule of thirds este o tehnica folosita in fotografie, ce consta in utilizarea liniilor (sau grid-urilor) de pe ecranul telefonului. Acestea pot fi activate din setarile aplicatiei camerei foto de pe telefon, sau direct din setarile generale ale telefonului, cuprinzand ulterior ecranul telefonului cu 9 casute care pot fi folosite ca si un ajutor pentru a fotografia subiectul imaginii in diferite colturi ale ecranului pentru o consistenta mai buna. Folosind aceasta tehnica, daca plasezi puncte de interes la intersectii sau de-a lungul liniilor, fotografia va fi mult mai echilibrata, nivelata si mult mai estetica vizual.
Sa luam un exemplu:
In momentul in care centrezi subiectul pe care doresti sa-l fotografiezi, acesta devine static, adica atentia privitorului se concentreaza doar pe mijlocul imaginii. Spre deosebire de aceasta, in momentul in care descentrezi subiectul, fotografia devine mai dinamica, iar privitorul poate sa observe si detaliile care apar in jurul subiectului, oferind mai multa frumusete imaginii.

Ca sa activezi grid-uriile:
-iPhone: Settings, alege “Photo & Camera”, iar dupa aceea activeaza “Grid”
-Samsung Galaxy: Porneste aplicatia de camera, mergi la “Settings”, gliseaza in jos si porneste optiunea de “Gridlines”
3. Poze:
Oameni vs Atractii turistice
Aspectul pozelor este determinat de formatul in care sunt facute, fie LANDSCAPE sau PORTRET. Ca si o sugestie fundamentala, este o distinctie de cum ar trebui sa arate pozele in care apar oameni si pozele in care apar atractii turistice.
De regulă, pozele în care apare o persoană sunt făcute în formatul tip PORTRET (ținând telefonul vertical). Prin aceasta scoți în evidență subiectul fotografiat fără a atrage atenția asupra altor elemente din jur.


Desigur, cand vine vorba de POZELE DE GRUP, acestea se fac in format LANDSCAPE (tinand telefonul orizontal) pentru a cuprinde pe toata lumea care face parte din pozele din vacantele tale
Formatul tip LANDSCAPE, este cel mai recomandat pentru fotografierea atractiilor turistice si a elementelor din jur pentru a surprinde frumusetea lor in totalitate. In exemplul alaturat, formatul PORTRET nu este ideal de folosit pentru o astfel de atmosfera, deoarece nu reusesti sa cuprinzi detaliile peisajului spre deosebire de landscape.


Exceptie de la regula:
In momentul in care te gandesti sa postezi fotografia pe platformele de social media, trebuie sa ai in vedere urmatoarele: Doresti sa fie o postare in feed? Doresti sa fie Story? Doresti sa fie ambele? Atunci este ideal ca subiectul din fotografie sa il ai in AMBELE FORMATE, atat LANDSCAPE cat si PORTRET. De ce?
Daca postezi un Story cu poze de vacanta din Grecia de exemplu,3 facute in format LANDSCAPE, imaginile vor fi taiate si comprimata, iar aspectul acesteia nu va fi unul placut. De aceea in acest caz pe Stories este indicat sa postezi fotografii tip PORTRET.
4. Orele de aur
Asa numitele „Ore de aur” sunt momentele in care lumina naturala a soarelui iti poate infrumuseta pozele de vara din vacanta! Ora de aur poate fi surprinsa de doua ori pe zi, la scurt timp dupa rasaritul soarelui si inainte ca acesta sa apuna. De regula acest moment magic dureaza in jur de o ora, si difera in functie de anotimp. Pentru a sti exact orele la care are loc acest timp ideal pentru fotografie, poti consulta websiteul Suntoday.

Diferenta dintre aceste ore aurii si celelalte momente ale zilei se regaseste in intensitatea luminii soarelui care nu este la fel de puternica si este mai putin probabil sa cauzeze probleme in realizarea pozelor. Nu vei avea parte de poze prea luminoase sau nefocalizate si de asemenea nu trebuie sa te ingrijorezi in privinta pozitionarii subiectului fata de soare.
5. Gaseste perspective diferite
Pozele facute din unghiuri diferite, neobisnuite si deosebite, pot crea poze care pot iesi in evidenta, din moment ce majoritatea pozelor facute cu telefonul sunt facute direct pe subiect. Incearca sa faci o poza inclinata mai sus, cu cerul ca si spatiu negativ, sau din unghiuri mai la dreapta sau stanga.
Ce este spatiu negativ? Se refera la zonele din imprejurul subiectului. Cand incluzi mult spatiu liber in fotografie, subiectul va fi scos in evidenta mai mult si va fi mai interesant de privit. Spatiul negativ se refera de obicei la lucruri obisnuite de zi cu zi care pot aparea tot timpul, de exemplu: cerul liber, o pajiste sau camp deschis, un perete mare sau pur si simplu apa, perfect cand vrei sa faci poze de vacanta la mare.


De asemenea, un alt punct ajutator este folosirea liniilor care atrag atentia oamenilor inspre o anumita parte a cadrului. Acestea pot fi scari, sine de tren, drumuri sau chiar si carari prin padure. Acestea sunt perfecte pentru a crea un sens de adancime in imagine si chiar destul de profi, chiar daca doar ai dat peste aspectele astea din intamplare.

6. Practice makes perfect
Desigur, cel mai folositor sfat pentru a face poze bune, este sa faci poze. In. Fiecare. Zi.
Pentru ca toate acestea sa iasa ca la carte, trebuie sa dai frau liber creativitatii si sa practici cat mai des aceasta arta.