Turismul a fost și este unul dintre cele mai afectate sectoare de business în urma pandemiei Covid-19. Cu 27 de milioane de oameni profesând în acest domeniu, reprezentând în jur de 10% din produsul intern brut al UE. La nivel mondial, Europa a primit cu 66% mai puțini turiști internaționali în prima jumatate a anului 2020 și cu 97% mai puțini în a doua jumătate (Conform Parlamentului European http://europarl.europa.eu ).
Chiar dacă gândul unic de “Unde mergem în următoarea vacanță?” pare destul de departe, trebuie să fim conștienți că acest vis va deveni realitate.
Ce a însemnat pandemia pentru sectorul de turism? Cum a modificat această nouă realitate standardele? Și mai important, cum ne adaptăm cât mai ușor cu putință? Ce am învățat despre industria noastră și despre consumatorul nostru?
După lunga bătălie cu noile standarde impus, s-a concluzionat că în această industrie, este obligatorie o nouă strategie de turism!
Precauția și siguranța a ajuns la cote maxime
- Clienții nu mai cumpară early booking-uri din cauza nesiguranței contextului global. Înainte de pandemie, clineții nu erau atât de reticenți în a opta pentru early booking, iar reducerea taxelor venea chiar prielnică, însă în urma pandemiei, clineții preferă să plăteasca un preț mai mare, dar să aibă flexibilitatea de a anula sau schimba rezervarea.
- Toată lumea își face asigurare. Acest lucru ar fi trebuit sa fie unul din primele aspecte, indiferent de context, însă, aceste vremuri ne-au învățat că asigurarea este cea mai importantă, indiferent de țară, durata sejurului sau regulile impuse.
- Totul se orienteaza către individ. Ante-pandemie, agenții de turism se preocupau mai mult de vânzarea biletelor și pachetelor disponibile, în comparație cu situația actuală, toată experiența mizează mai mult nevoile personale, decât pe destinații. Experienta a devenit mult mai cusotmizată pe nevoile și cerințele fiecărui client.

sursa: unsplash.com
Discută cu noi despre siguranța călătoriei tale!

sursa: unsplash.com
Turismul colectiv a devenit un must-have:
Turismul actual pune accent pe persoana, pe dialog, pe nevoi. Dacă înainte, clienții căutau city break-uri și escapade în zone exotice, acum nevoile personale împing ușor-ușor turismul spre volunturism. Volunturismul resprezintă o activitate turistică nișată, ce presupune să te oferi voluntar pentru destitnații turistice străine pentru a face muncă umanitară.
Astăzi oamenii caută să se reconecteze și să socializeze la maxim. Să își readucă aminte de vremurile în care totul era permis.
Contextul global, fără doar și poate se va schimba. Se va reveni la un normal nerestricționat, dar un normal foarte departe de ceea ce credeam cu toții că știm.
Consolidarea turismului de proximitate:
Una dintre consecințele pandemiei va fi consolidarea turismului de proximitate, care vizează destinații cât mai apropiate de client, care nu necesită asigurare, zboruri lungi, teste de orice fel. Turiștii se gândesc foarte mult când vine vorba de vacanțe la distanțe foarte mari de casă. În general, turiștii au nevoie de mult mai mult timp de decizie, în comparație cu ante-pandemie.
Turismul a devenit mul mai sustenabil:
Pandemia a schimbat preferințele consumatorilor spre țări cât mai verzi, care să îi ajute să se conecteze cu natura cu ușurință. Turismul v-a trebui să se adapteze unui mod de operare sustenabil. Acest sector trebuie să creeze noi forme de turism care să reducă amprenta asupra mediului acestui sector.
Concluzii:
Turismul intern pare să aibă o revenire și chiar creștere mul mai rapida, în comparație cu turismul internațional. Acest aspect ar putea readuce dezvoltarea de care are nevoie acest sector, pentru a remodela industria și a revedeni o normalitate.
Consumatorul este mul mai bine informat, își alocă timp pentru cercetarea celor mai bune oferte, celor mai avantajoase și sigure optiuni. Lucru care îngreunează agențiile de turism, dar în același timp, remodelează o nouă realitate pentru industrie, fiind un mai mare focus pe nevoi personale, decât pe destinații exotice.

sursa: unsplash.com