Daca crezi ca in Bali ai vazut cele mai frumoase apusuri, noi iti sugeram sa te mai gandesti o data. Exista un loc in Romania, unde apusurile iti taie respiratia…ipotetic vorbind. Cand plutesti pe barca la apus in Delta, nu iti vine nici sa clipesti, pentru a nu pierde spectacolul naturii. Respiratia abia daca ti-o mai auzi, nu care cumva sa deranjezi simbioza perfecta.

Ca sa ne crezi pe cuvant, iti propunem un weekend inedit, unde Dunarea intalneste Marea Neagra, iar oamenii traiesc la unison cu vietatile care ii inconjoara.

De vizitat in Delta Dunarii

In Delta esti doar un spectator silentios, iar pe scena din fata ochilor tai intra mii de specii de insecte, reptile, copaci si plante, pesti si pasari. Multe din ele iti vor tine companie de-a lungul plimbarilor tale cu barca. Vei descoperi un real muzeu al biodiversitatii, unde cormoranii si pelicanii sunt vedetele. Nu iti face griji daca nu te descurci prin labirintul de canale, localnicii iti vor fi ghizi.

Tulcea

Zis si “Poarta de intrare” in Delta Dunarii. Cand ajungi in Tulcea, incearca sa nu te lasi complet furat de faleza. Bineinteles, merita sa iei la pas aleea care strabate apa si sa privesti in zare, insa sunt mult mai multe lucruri de vizitat aici.

Sa incepem cu istoria spre exemplu: Monumentul Eroilor din Razboiul pentru Independenta aflat pe dealul Monumentului, unde se gasesc si ruinele cetatii Aegyssus. Mai rezerva-ti o ora, doua pana sa pornesti spre Delta, si fa o oprire la Muzeul de Istorie si Arheologie. Iti mai recomandam sa te opresti si la „Acvariul din Tulcea”, un muzeu mult mai complex. Aici atractia principala este sala cu acvarii, dar si dioramele ce reconstituie flora si fauna specifica Dobrogei de Nord.  

Daca iti petreci seara aici, porneste la pas catre noua Piata Civica, care iti va oferi un spectacol cu fantanile si luminile sale.

Sulina

Acest sat isi are locul lui special pe harta turistica a Deltei. Vestita plaja semi-salbatica de la Marea Neagra este total opusul a ce inseamna statiunile litoralului romanesc; nisip fin, apa mai calda si dulce, liniste si vacutele localnicilor care se plimba nestingherite.

Tot aici vei descoperi simbioza care se creeaza la varsarea Dunarii in Marea Neagra. Te urci in barca, si mergi pana la locul de varsare. Odata ajuns aici, sigur iti vei pune intrebarea: ce gust are apa din aceasta zona? O fi dulce ca apa din Dunare sau sarata ca apa din mare?

Mila 23

Amplasat chiar in centrul Deltei Dunarii, aici vei afla un loc care inca pastreaza farmecul si pitorescul satelor de odinioara. Case traditionale lipovenesti cu stuf, si albastrul azuriu specific Deltei. In jurul satului vei descoperi numeroase canale si lacuri: Fortuna, trei Iezere, Ligheanca, Bogdaproste. In aceste locuri unde iti poti petrece timpul in compania pelicanilor, a cormoranilor, albatrosilor si egretelor.

 Satul Mila 23, este numit si “Satul campionilor” pentru ca a dat Romaniei nu mai putin de 5 campioni olimpici. Cel mai cunoscut este Ivan Patzaikin.

Crisan

Satul Crisan, il vei gasi in inima Deltei. Este un loc restrans care se intinde pe doar 7 km, si punctul de plecare catre toate bratele Dunarii. Aici poti inchiria o barca de la localnici, si sa faci o scurta calatorie pe Canalul Vechi al Dunarii pana in padurea Caraorman, undei vei descoperi stejari maronii, albi si plopi negri, inconjurati de bancuri de nisip.

Padurea Letea

Apusul nu e din Bari iar jungla nu e Amazoniana insa „Jungla din Delta” e poate cel mai celebru loc de aici. O rezervatie naturala, cu peisaje de o frumusete incantatoare si locul unde poti intalni circa 2500 de cai salbatici. Este unul dintre putinele locuri din Europa unde caii traiesc in salbaticie. Dunele de nisip si padurea creeaza un adevarat spectacol, deci pune-l pe lista cu locuri de neratat.

Arta culinara in Delta

Ce iti recomadam? Sa mananci preparate facute de mana localnicilor. Multitudinea de etnii care au trecut prin Dobrogea si Delta Dunarii si-au lasat amprenta asupra bucatariei locale, iar tu vei descoperi o bogatie de retete. Pe langa preparatele clasice pe baza de peste, vei simti si influente rusesti, bulgaresti, grecesti, tatare sau turcesti. Stiai ca saramura de peste facuta in Delta Dunarii a fost inclusa de Unesco pe lista celor mai delicioase preparate din zonele protejate si rezervatiile din lume?

Un bors de peste facut de lipoveni si momentele de relaxare in stufaris sau in mijlocul unui lac plin cu nuferi sunt momente de neegalat, doar in Delta Dunarii.