Un proverb popular romanesc, spune ca “iarna iti faci car si vara sanie”. Adaptat la vremurile noastre, vom spune ca iarna s-a transformat in ziua de luni, iar vara in mult asteptatul weekend. Asa ca “lunea iti faci planuri de weekend, iar vinerea pornesti la drum”.

Acum ca te-am lamurit cum e cu proverbele, pune-ti centura! De ce? Pentru ca vei aluneca spre weekend, direct de pe tiroliana “La Palma”, cu 100km/h. Ca sa nu te ia ameteala, hai sa iti povestim cum ajungi de la birou, pe plaiuri Bucovinene.

Destinatia? Fundu Moldovei in Bucovina

Dupa 3 ore si ceva de drum, ajungi pe inserat intr-un colt de rai, la Casa Baciu, undeva la intersectia dintre natura si civilizatie. Aici e si loc de odihna si de plecat spre obiectivele turistice. Daca somnul de amiaza nu iti face cu ochiul, poti vizita manastirea Voronet si Sucevita. Daca esti un amator al istoriei si a traditiilor, ia la pas Cetatea de Scaun a Sucevei sau Muzeul Oualor Incondeiate la Moldovita.

Cum ai ajuns pe tiroliana “La Palma”?

Din 3 zile, cate are weekendul (2 pentru pesimisti), 2 sunt de odihna, iar una e pentru distractie si adrenalina. Sambata, dupa un mic dejun copios, iti pui in ghiozdan o portie de curaj si pornesti spre pasul Ciumarna spre Mega Tiroliana deLa Palma“. Odata ajuns aici, nu mai poti da inapoi; acum pe bune, nu ti se iveste in fiecare zi ocazia de a te da pe cea mai lunga si spectaculoasa tiroliana din Europa Centrala! Ai 60 de secunde la dispozitie sa privesti spre Obcinile Bucovinei si spre Ceahlau; atat dureaza coborarea cu tiroliana de pe acoperisul lumii. Nu uita sa simti ca zbori si sa strigi de bucurie, cat te tin plamanii!

                      „Palma” zis si Monumentul Drumarilor

In 1968, doua echipe de constructori formate din peste 1500 muncitori, au luat parte la constructia drumului national  ce leaga Sadova de Radauti. Acestia, venind din directii opuse, s-au intalnit si si-au strans mana, ca semn al bucuriei si reusitei lor comune. Aceasata este scurta lectie de istorie din spatele statuii care imparte acelasi nume cu localitatea si vestita tiroliana.

Plimbare cu Mocanita Hutulca

Ca sa iti tragi sufletul, te urci in vechiul tren cu abur, care te va purta intr-o calatorie molcoma, pe taramul hutulilor. O incursiune in trecut cu Mocanita Hutulca, prin satele lor cu case pitoresti. Parca la pas cu raul Moldovita, mocanita aluneca usor de-a lungul vailor, iar tu ai timp sa fotografiezi tot ce iti fura privirea.

Vizita pentru suflet la Manastirea Moldovita

Nu departe de Mocanita Hutulca, vei gasi un loc ridicat pentru sufletul oamenilor. Construita in 1532 de catre Petru Rares, Manastirea Moldovita arata mai mult a fortareata decat a manastire. Vremurile periculoase cereau ziduri groase si turnuri de aparare. Totusi, pe cat de impunatoare se arata, pe atat de multa frumusete ascunde. Curtea e o oaza de liniste si verdeata, iar picturile exterioare, parca au fost iertate de timp si isi arata inca puternic culorile. Aici, in liniste deplina, iti poti aduna gandurile si amintirile unui weekend petrecut pe plaiuri Bucovinene.