Mana sus cine a vazut bine-cunoscuta comedie americana „O noapte la muzeu”. Ei bine, noi am adaptat-o la criteriile de film romanesti si ne-am ales cu „Te-ai intrebat vreodata cum ar fi sa dormi intr-un muzeu?“. Personajul principal? Tu, cel care citeste acum aceste randuri. Pana iti faci bagajele, noi iti povestim cum va decurge filmului in care vei fi protagonist in acest weekend. Povestea incepe cu drumul, pe soseaua cu o banda si jumatate pe sens. Conduci cu prudenta spre Tinutul Neamtului, cu destinatia Tarpesti.

Sosirea la destinatie

Fie ca pornesti din Cluj sau din Bucuresti, drumul tot in jur de 5 ore va dura. Odata ajuns, parchezi masina in curtea Pensiunii Popamuseum si gazda, fiul artistului din spatele acestui muzeu, te indruma spre camera ta. Te intampina un stil baroc francez, cu incaperi mari si piese de mobilier din alte vremuri, de care nu te mai poti opri din a te minuna. Iti inchei ziua la un pahar de vorba pe vernada ce priveste spre padure.

Urmeaza 2 zile de explorat imprejurimile

Muzeul „POPA” din Tarpesti

Mai intani pasesti pe sub o poarta sculptata din lemn de stejar, un fel de „arbore genealogic” al familiei. Apoi intri in curtea plina de verdeata, impodobita cu creatiile in lemn si piatra ale lui Neculai Popa. La capatul curtii sade frumoasa casa traditionala construita in anul 1867. Aici ti-ai petrecut si tu noaptea, insa astazi, pe lumina o descoperi altfel, ca pe un muzeu.

Neculai Popa – mester popular si poet roman

Se naste la 13 august 1919 in satul Tarpesti. Urmeaza “Scoala de cantareti bisericesti” si mai tarziu se inscrie voluntar in armata, in cel de al II-lea razboi mondial. Dupa o condamnare de 5 ani pe motive politice, este consemnat cu domiciliu fortat in satul natal.

La Tarpesti aveau loc sapaturi arheologice, moment in care s-a descoperit un ganditor asemanator cu cel de la Hamangia din Constanta. Astfel, Neculai Popa a inceput sa realizeze mici statuete de lut si piatra copie dupa ganditorul. Astfel s-a facut remarcat de profesorii in arheologie care l-au incurajat sa faca mai multe statui, de dimensiuni chiar mai mari, expuse in cadrul unei expozitii personale.

Din randul artistilor populari contemporani, Neculai Popa se vadeste a fi creatorul cu cele mai multe preocupari. Gama pasiunilor sale trece de la teatrul folcloric, pana la sculptura in piatra si lemn.

Manastirea Neamt

Urmeaza o vizita la cel mai mare si mai vechi asezamant monahal din Moldova. Te urci in masina si la aproximativ 15 km de Targu Neamt, inconjurata de culmi impadurite, ai sa afli Manastirea Neamt. Mai batrana chiar decat domnia lui Stefan cel Mare, supranumita de unii „Ierusalimul ortodoxiei romane”. In biserica puteti admira Icoana Maicii Domnului pictata in anul 665 si o veche biblioteca cu peste 18 mii de volume. Acestea au avut o contributie deosebita la dezvoltarea culturii si artei romanesti in perioada medievala. Cerul de mai, are pe alocuri cate un nor care domneste deasupra manastirii si o incadreaza perfect. Intr-un moment de cugetare, ii admiri arhitectura si iti dai seama de dimensiunile ansambului.

Cetatea Neamt

Cocotata sus, pe deal, si cu o excelenta panorama asupra imprejurimilor, este Cetatea Neamtului. Nu se va lasa usor cucerita asa ca fi pregatit sa iti oboseasca picioarele si sa ti se ingreuneze suflarea. Cetatea a fost una dintre cele mai bine intarite cetati din statul medieval moldovenesc. Aceasta reprezinta modelul cel mai bine pastrat al unei fortificatii de piatra de la sfarsitul secolului al XIV-lea. Un un zid inalt, masiv, intarit cu turnuri la colturi si dotat cu drumuri de straja pe interior. In fiecare incapere in care pasesti vei avea parte de o incursiune in istoria locului, prin texte amplasate pe ziduri si obiecte si scene reconstruite.

Parcul Natural Vantori Neamt

Infiintat in anul 1999, declarat arie protejata cu o suprafata impresionanta de peste 30.000 ha, un loc in care zimbrii colinda liberi. Ce poate fi mai frumos decat sa vezi o joaca unei cirezi tinere de zimbrii.

Actiunea poate nu e la fel de palpitanta ca in filmul “O noapte la muzeu” insa cu siguranta e mult mai interesanta si plina de istorie. Noi am ales sa schimbam si deznodamantul si sa te purtam pe un traseu pitoresc, un dar de la natura care merita sa fie fotografiat inainte sa pornesti pe drumul spre casa.

Cheile Bicazului

Un spectacol al naturii se desfasoara in fata ochilor tai. 8 kilometri de sosea care serpuieste printre stanci inalte si abrupte, care au fost sapate in mod natural de catre raul Bicaz in calcare mezozoice.

Hai cu WENS pe Tinutul Neamtului!