O fi adevarat ca toate drumurile duc la Roma, insa in Romania cele mai frumoase drumuri duc in Maramures. Un izvor nesecat cu locuri de vizitat si povesti de scris, din care am ales sa ne aciuim in Tara Oasului. O incursiune inapoi in timp, obiective turistice de neratat si un loc unde sa te odihnesti.

De demult, in Oas

De-a lungul timpului aici au locuit in armonie romani si maghiari. Impreuna au creat un loc unic, cu datini, povesti, obiective culturale si istorice deosebite. Regiunea istorica include Depresiunea Oasului si zona montana ce o inconjoara, mai exact Muntii Oas si o parte din Muntii Gutai. Cuprinde in total 22 de asezari, intre care un singur oras, Negresti-Oas.

Oamenii, mandria Oasului

O trasatura definitorie, bine cunoscuta a osenilor este mandria. Aceasta se reflecta atat in caracterul oamenilor cat si in  casele lor vechi, dar mai ales a celor noi. Nuntile pastreaza ritualuri stavechi si costumele populare sunt viu colorate si incarcate, purtate cu drag la hora sau la biserica. Mandria osenilor a facut ca nici macar comunistii sa nu reuseasca sa ii  „colectivizeze”.

Ce poti vizita intr-un weekend in Tara Oasului ?

Muzeul Tarii Oasului 

Amenajat intr-o casa-muzeu specifica zonei. Aici poti vedea o colectie de arta populara oseneasca, incluzand exponate de port popular, clopuri impodobite cu margele si pene. Tot aici poti admira traiste, camasi colorate, obiecte de uz casnic, ceramica si o colectie de fotografii din perioada interbelica.

Luna Ses

Daca esti iubitor de natura, aici  vei gasi ocazia perfecta sa te deconectezi printr-o plimbare in natura catre vf. Pietroasa sau un tur pe bicicleta pe trasee amenajate. Pe drum, nu poti trece cu nepasare pe langa schitul cu o biserica de lemn in stil maramuresean si gard impletit in stil osenesc.

In Vama

Taina olaritului este cunoscuta de veacuri, existand candva chiar si 30 de olari. Astazi mai exista insa unul singur, Istvanfi Geza. Daca il vei vizita, poti lua parte la o demonstratie si chiar sa incerci sa confectionezi un mic vas la roata. Cele mai celebre vase din zona sunt „olurile de nanas”, vase rituale in care finii duceau bautura nanasilor de Paste, in semn de apreciere.

Daca treci pragul casei mesterului, vei vedea mult mai multe tipuri de vase, toate smaltuite si decorate cu motive florale stilizate. In trecut acestea erau desenate cu ajutorul unui corn de vaca. Daca nu il gasesti pe olar acasa, poti incerca la Muzeul Satului din Negresti-Oas, unde tine diverse ateliere.

Indiferent de planurile de drum cu care ai pornit de acasa, daca frumusetea locului te face sa ramai o noapte pe aceste plaiuri, aici gasesti un loc confortabil si cochet.