Se spune ca nu conteaza de cate ori vizitezi acest castel, acesta nu isi pierde niciodata farmecul. Sa fie adevarat? Daca nu ai trecut inca pragul acestei bijuterii arhitecturale, iti spunem ca trebuie sa ajungi acolo cu lectiile facute.

Asadar, scurta lectie de istorie…

Cu 150 de ani in urma, pe locul unde sunt amplasate castelele Pelesului si constructiile anexe era o mare pustietate. Aici era doar un schit ridicat de boierul Mihai Cantacuzino in 1695 ca multumire ca a scapat de urmaritorii care-i voiau capul. Schitul a fost inchinat Sf. Ecaterina de pe muntele Sinai, de unde si numele Sinaia pentru localitatea care incepea sa se formeze abia peste o suta de ani.

Cum a luat viata Castelul Peles ?

 Dupa preluarea domniei, Principele Carol obisnuia sa calatoreasca mult pentru a-si cunoaste tara. A venit pentru prima oara in aceste locuri in 1866 si a fost impresionat de frumusetea si salbaticia peisajului. Acesta a hotarat sa construiasca din un castel cu menirea de resedinta de vara. Asa a luat viata Castelul Peles, o constructie impresionanta, cu 160 de incaperi si cu o istorie cat se poate de interesanta. Maretia lui poate sa umbreasca, insa, o alta bijuterie arhitecturala din zona: Castelul Pelisor.

Castelul Pelisor

Construit intre 1899 si 1902, Pelisorul poarta o puternica amprenta a Reginei Maria si a fost resedinta de vara a acesteia si a printului Ferdinand. Acesta nu este la fel de mare ca si Pelesul, avand doar 99 de incaperi. Impresioneaza insa printr-o multime de lucruri si te poate purta cu fiecare camera pe aripile istoriei.

Arhitectul ceh Leman, coordonatorul lucrarilor

 A lucrat si a locuit aproape 50 de ani intr-o vila pe domeniu pana in 1929 cand a decedat. Principalul edificiu, castelul Peles, a fost construit intre 1875 si 1883 dar ani de zile a mai fost extins si imbunatatit. In documente oficiale este stipulat ca lucrarile care au durat pana la moartea regelui Carol I in 1914.

Frumusetile castelului Peles

Daca esti pasionat de lectura, vei fi incantat sa pasesti in biblioteca regala.

Aici vei gasi o multime de carti cu coperti din piele, gravate cu litere de aur. Daca esti destul de atent, vei putea descoperi, in spatele unui raft, o usa secreta care ii oferea acces regelui in diverse camere ale castelului.

Holul de onoare care este cu adevarat grandios. Acesta are un plafon mobil din sticla, care poate fi actionat cu ajutorul unui motor electric sau printr-un sistem manual.

Sala de arme este o adevarata atractie, deoarece adaposteste peste 4.000 de piese europene si orientale din secolele XIV-XVII, precum si o armura completa pentru cal si cavaler, aceasta fiind unica in Romania.

Daca esti curios unde isi petrecea regina Elisabeta seratele muzicale, atunci nu rata Sala de muzica. Aceasta este absolut fascinanta, fiind decorata cu mobilier primit in dar de la maharajahul de Kapurtala.

Viitorul tau weekend poate sa arate asa. Vizita la obiective turistice, aer curat de munte si plimbari prin curtile castelelor.