Ce poate fi mai frumos in plina primavara infloritoare decat Sarbatorile de Paste, pe care de mici le asteptam cu sufletul la gura ?

Cand se aduna toata familia la un loc, se face curatenie generala, cozonaci si pasca, toate de dragul traditiei. Parca acum eram copii si ne imbracam cu straiele de sarbatoare. Musai haine noi la Paste, altfel nu simti ca-i sarbatoare.

Ca tot venii vorba de traditii, am aflat ca pe cat de multe locuri, atatea obiceiuri si pe cat sunt de multe pe atat de frumoase. Noi iti povestim despre cateva din ele.

Traditii si obiceiuri

Se spune ca in Transilvania si Banat, cine doarme in Joia Mare, va fi „puturos, lenes si netrebnic” tot anul. De aceea nu pune nimeni geana pe geana, cat e ziua de lunga.

Tot in Ardeal se poarta „stropitul fetelor”, ca sa „nu se vestejeasca”. Baietii merg la familiile care au fete cu apa sau parfum si cer voie sa ude fetele. Urarea zice asa: „Am fost intr-o padure verde, am vazut o viorea albastra, care statea sa se ofilească. Imi dati voie sa o stropesc?”


In Bucovina, in noaptea de Inviere, fetele spala limba clopotului cu apa, iar in zorii zilei de Pasti, cu aceeasi apa se spala pe fata. Astfel o sa ramana frumoase tot restul anului si baietii o sa alerge dupa ele.
In Tara Motilor, toaca de la biserica este dusa la cimitir si pazita de doi barbati tineri. Daca toaca se fura, acestia trebuie sa organizeze un ospat la care sa participe toti satenii.

Incondeierea oualor


Daca ne-am aseza la masa si am povestii, lista traditiilor ar fi mult mai lunga si mai interesanta, dar trecem la o traditie universala bine impamantenita, veche de cand lumea; Incondeierea oualor. Parca o traditie neatinsa de timp, in care totul are un rost si un fel anume.

Se procedeaza astfel: se incepe prin alegerea oualor care vor fi incondeiate; doar cele mai proaspete si frumoase oua din gospodarie vor avea onoarea. Ouale se spala si se sterg. Cu un instrument numita „chisita” si cu ceara de albine care sta deasupra lumanarii pentru a se topii, incepe procesul incondeierii. Fel si fel de modele de brau, cruce, brad, flori sau furca, se deseneaza cu migala si atentie pe ou.

Se spune ca ouale care au mai multe decoratii sunt mai „muncite”. Odata incondeiate, urmeaza vopsirea oualor; toate rosii ca focul! Tot procesul e o arta in sine. La final ouale se sterg cu grija, cu un stergar curat si sfintit, tinut bine tot anul.

Poti sa iti sufleci manecile si sa treci la treaba, caci mai e putin pana la sarbatori si sunt multe de facut.