Daca de luni pana vineri muncesti si esti mai iute ca vantul, de vineri pana duminica ia-o mai incet, cam ca ardelenii de incet. De ce ca ardelenii? Pentru ca ai pornit spre Cluj, undeva in inima Transilvaniei, sa respiri aer curat si sa incetinesti pasul. In dialectul local, Welcome devine “Serus” si croisaantul si cafeaua se dau la schimb pe slanina cu rosii.

Cat e Ardealu’ de lung si lat, are munti, dealuri, campii….delta si stufaris! Hai sa iti povestim cum va arata weekend-ul tau in Ardeal.

Ps: recomandam sa ai camera foto la indemana, sa iti faci amintiri pentru o viata.

 

 

Laitmotivul excursiei – Stufarisul de la Sic

Ai ajuns la una din numeroasele minuni ale acestei tarisoare.  505 ha de rezervatie naturala, casa pentru sute de specii de pasari de apa, mlastini, iazuri si luciu de apa, cu vegetatie de stuf si papura. Daca ai senzatia ca te ineci intr-o mare de stuf, fi fara grija; un podet luuung de lemn, taie stufarisul pe latime. Esti atent pe unde calci dar si de jur imprejur, ca sa nu ratezi privelistea si ajungi in dreptul a 3 foisoare sau hai sa le spunem 3 puncte de observare. Iti tragi sufletul si de la inaltime in liniste deplina, auzi doar vantul care mangaie stuful…ce sa mai, terapie curata!

Stifarisul de la Sic

Dupa o portie de natura servesti si o portie de cultura.

Tablou pictat de Rubens

Pornesti spre Gherla si iti recomandam cu caldura mai mare decat a soarelui de aprilie, sa vizitezi catedrala armeano-catolica unde sade mare opera de arta; un tablou pictat de Rubens, mostenire a comunitatii armenesti din Transilvania. Locul acesta pare o carte de istorie plina de legende armenesti; fa o poza si minuneaza-te de ce vezi in jur.

Tablou Pictura Rubens

Trebuie sa iti dam o veste mai putin buna..cat te-ai plimbat pe la Sic si ai pozat minunatiile din Gherla, weekendul a cam zburat si e vremea sa pornesti spre casa.Totusi inainte sa gonesti spre marea metropola, mai faci o oprire.

 Salina de la Dej

 O cura de aerosoli salini. Cobori la 80 m sub pamant si iti umpli plamanii de aer puternic oxigenat si vapori sarati, sa iti ajunga pana data viitoare cand mai treci pe aici. Parca primavara miroase mai bine acum si drumul spre casa nu iti mai pare atat de lung.

Salina Dej interior

Salina Dej

Stim ca ti-ai setat deja pe Waze Stufarisul de la Sic, dar mai citeste 2 randuri sa iti spunem unde sa te cazezi. Cum ajungi in Sic, vezi din departare la o poarta, gazdele cu palinca, tare bucurosi de oaspeti. Tragi masina intr-o curte generoasa si afli ca esti la Pensiunea Sovirag.

Pensiunea Sovirag Sic

No, aici te hodini 2 nopti, cu mancare, voie buna si cu biciclete daca vrei sa umbli pe coclauri.

Drum bun!