Pregateste-ti camera foto si fii cu ochii pe geam; ai ajuns in Maramures si drept dovada sta falnica poarta de lemn sculptata de mestesugari priceputi; cum esti asteptat la casa omului bun, asa esti primit si in Maramu. Un loc mai frumos decat aici nu-i!

Maramures Viseu

Expresia “colt de rai” s-a nascut pentru frumosul Maramures caci de cand ai pus piciorul jos, in oricare parte ai porni te asteapta lucruri de vizitat si mancare de gustat. Hai sa-ti povestim pe unde sa te plimbi si ce-i de vazut aici!

Lacul Albastru

Nu, nu este o poza de pe Pinterest, esti in viata reala, naucit de nuantele de albastru ale lacului Albastru. Pune-ti alarma sa sune de dimineata caci daca ajungi aici la rasarit, apa este un spectacol. Culorile nemaivazute ale apei iti sunt poze de pus in rama si pentru pictorii baimareni o vesnica inspiratie. Apa isi schimba culoarea in functie de temperatura. Primavara, nuantele lacului se schimba intre albastru deschis si albastru inchis, vara apa devine albastra, pe cand in anotimpurile mai friguroase culoarea se schimba in albastru inchis si ajungand la maro.

Lacul Albastru Baia Sprie

Moara lu Mecles

Cum treci podetul de pe Iza te trezesti in gospodaria lui Danila si tanti Titiana Mecles. Ei sunt proprietarii morii de apa din satul Sacele si a treia generatie care a mostenit moara, de la evrei a caror sluga le-a fost bunicul lui Danila. Te primesc in gospodaria lor cu bucurie si ti se face cunostinta cu seful curtii-Haiduc, un ciobanesc mioritic lanos si cam lenes. Tanti Titiana, o femeie mica de statura dar energica precum un titirez, va petrece in gradina unde se gaseste nu doar o moara pe apa dar si o valtoare sau „masina de spalat” de la sat, toate mecanismele acestora fiind punse in functiune de forta Izei. Ai parte si de o demonstratie; apa cade spumegand si se agita nebuneste in valtoare unde se arunca la spalat covoare si toale.

Moara lui Mecles sat Sacele

Mocanita de la Viseu de Sus

Grabeste-te sa prinzi loc la geam, caci urmeaza o plimbare pe Valea Vaserului, cu trenul tras de locomotiva cu aburi. Nu-ti face griji, trenul merge incet si ai timp sa admiri cum natura se da in spectacol; peisaje parca pictate de mana omului si verde cat vezi cu ochii. Fascinant cum aceasta mocanita este una dintre ultimele sine de cai ferate pentru locomotivele cu aburi din Europa, care inca mai este activa, fiind si singura din Romania care inca mai este folosita pentru a cobori bustenii de pe munti.

Mocanita Viseu de Sus

Cimitirul vesel de la Sapanta

Scurta lectie de istorie; Stan Ioan Patras, sculptorul celor peste 800 de cruci din lemn de stejar s-a inspirat din cultura dacilor care credeau in viata vesnica, iar moartea pentru ei era doar trecerea catre o alta lume. Aici vei citii sute de versuri si poezii satirice despre viata si naravuri, inscriptionate pe crucile viu colorate.

Cimitirul Vesel Sapanta

Manastirea Barsana

Ajungi dupa amiaza la manastire. Soarele parca isi pierde din putere si o lumina slaba inunda curtea; aici ai gasit linistea dupa care tanjesti; in asa numitul „colt de rai” al Maramuresului. Aici stau parca de o vesnicie biserica, turnul clopotnita, altarul de vara si celelalte anexe. Iei la pas curtea cu iarba verde, flori si capite de fan, sa afli ca locasul dateaza inca de al sfarsitul secolului 14 si multi ani mai tarziu Parintele Paroh Gheorghe Urda impreuna cu fiii sai si alti sateni au ridicat o noua manastire. Fara cuvinte te lasa stilul baroc si rococo a picturilor executate pe lemn de Hodor Toader cu scene din Geneza, Judecata de Apoi, Vechiul Testament si Patimile lui Iisus. Nu uita la plecare, sa iti iei o amintire de la chioscul cu suveniruri…poate o papusa cu straie traditionale.

Manastirea Barsana

Unde te hodini in Maramures?

Dupa atata umblatura si degustat slanina cu ceapa, ai vrea sa te tragi pe prispa si sa iti aduni gandurile. In Viseu de Sus, in mijlocul naturii, inconjurata de dealuri si padure, te asteapta Magnolia Resort. Aici viata de alta data se imbina cu prezentul si pentru cateva zile te simti morosan autentic.

Viseu de Sus Magnolia Resort