Rezoluțiile de final de an sigur s-au apropiat și de subiectul vacanțelor. Pentru ca noi știm ce ușor e să visezi și greu e să decizi, am ales pentru tine o listă a destinațiilor din 2020.

LONDRA

Londra

Începem lista cu una din cele mai grozave capitale ale Europei, un centru cosmopolit și plin de viață, un oraș vizitat în medie de 28 de milioane de oameni anual.

De când pășești aici toate indiciile arată spre Westminster, gazda Parlamentului și adăpostul celebrului Big Ben. Și dacă tot ești în zonă  poposește și la Westminster Abbey care e deschisă publicului în majoritatea zilelor.

Nu pleca din Londra fără sa ajungi în Camden, un binecunoscut cartier cultural al capitalei care vibrează de diversitate. Aerul eclectic e dat de străzile cu restaurantele care servesc mâncare internațională, diverse standuri cu marunțișuri handmade, magazinele cu haine vintage și anticariatele.

Nu rata vizita în celebra roată London Eye construită pentru a marca intrarea în noul mileniu, îți va oferi o imagine unică asupra orașului. Fă apoi o plimbare pe Tamisa și explorează orașul pe apă.

Iar dacă ești un împătimit al carților de aventură scrise de Arthur Connan Doyle nu poți rata vizita la Baker’s Street casa detectivului Sherlock Holmes. Apoi după colț te așteaptă Madam Tussauds, delectează-te câteva ore printre statuile de ceară. Galerii, muzee și străzi vizitate de sute de mii de turiști te întâmpină peste tot în acest oraș vibrant.

BALI

Bali

Bali e una din insulele care te îmbie la visare și relaxare. Separat de apele care te cheamă să le savurezi întocmai ca o sirenă care îți cântă numele, Bali este locul perfect pentru explorare.

Plantațiile terasate de la Tegalalang este locul ideal pentru a-ți imagina viața liniștită. Separat de zarva turiștilor, cascada Sekumpul se va dezvălui înaintea ta în întreaga splendoare. Coboră până la poalele ei pentru a o saluta cum se cuvine. Apoi pornește până în nordul regiunii, în Ubud unde vei găsi maimuțe care se plimbă libere și care te vor chema să le hrănești. Iată așa poți avea paradisul la picioare în doar câteva zile planificate la perfecție.

VIETNAM

Vietnam

Pe cât de exotic pe atât de tradiționalist, Vietnamul are câteva reguli pe care ar fi bine să le respecți dacă ajungi acolo. Cu toate acestea excursia ta poate fi senzațională. Fă sandboarding dacă te simți aventuros și ești o fire sportivă. Este a doua cea mai bună zonă din lume pentru acest lucru. Savurează o cafea extraordinară in Hanoi și apoi delectează-te cu mâncarea tradițională. Pentru a fi mai simplu înscrie-te într-un food tour chiar la începutul vacanței. Explorează peșterile din Phong Nha incluse în patrimoniul UNESCO și sigur nu vei pleca dezamăgit. Temple și arhitectură de excepție te întâmpină la tot pasul, privește-le și îmbrățișează spiritul lor cu respect și uimire.

CHINA/TIBET

china

Când spui China sigur te întrebi care parte din această țară magnifică merită vizitată. Noi îți spunem că…toată. Cu siguranță lucrurile pe care le poți face depășește o listă obișnuită, iată, însă, câteva din ele.

Dacă tot ai ajuns până aici vizitează cea mai impresionantă megastructură arhitecturală antică: Marele Zid Chinezesc. Apoi îmbarcă-te într-o călătorie de neuitat spre Orașul Interzis și fii pregătit să simți fiori la vederea Armatei de Teracotă.  De acolo pornește pe urmele naturii cu frumusețea sa de neegalat cu o croazieră pe Râul Li. Vizitează urșii Panda într-una din rezervațiile dedicate lor, iar apoi pregătește-te să rămâi mască în vreme ce urci către Palatul Potala, cea mai înaltă clădire antică din lume aflat în Regiunea Autonomă Tibet.

Și dacă tot ai ajuns până aici ia-ți inima în dinți și urcă până la poalele Everestului aproape de prima tabără aflată la peste 5000 de m altitudine. Trage-ți sufletul și ia un răgaz spre meditație în oricare din mănăstirile din zonă. Te vei întoarce ușurat acasă.

MADEIRA

Madeira

Regiunea independentă a Portugaliei, Madeira, este un arhipelag constituit din 4 insule. Fiind zonă vulcanică stâncile întâlnite vor avea culoarea caracteristică roșiatică ceea ce contrastează perfect cu apele albastre și vegetația de un verde vibrant. În sudul coastei se află Cabo Girao, un turn cu o platformă așezată deasupra mării la o înălțime de 580 de m. Nu e pentru cei slabi de inimă, ci pentru iubitorii de senzații tari. Ești unul din ei?

Vizitează pădurea de dafin din Parcul Forestier Queimadas care te va lăsa fără glas. Și dacă tot ești aici nu uita să savurezi unul din vinurile celebre din Madeira. Va fi încununarea excursiei tale.

GRECIA

grecia

Una din cele mai cunoscute destinații are câteva secrete pe care trebuie să le descoperi anul acesta. Pentru un plus de romantism vizitează Santorini și admiră apusul soarelui pe insula care îmbină apa cu muntele într-un peisaj arhitectural de excepție. Iar de aici mergi spre Nisyros si ignoră privirile curioase ale celorlalți pentru a admira craterul vulcanic Stefanos. Nu pleca din Grecia fără să intri măcar într-un templu. Nu te vei mai sătura să privești sculpturile antice și să le compari cu legendele pe care le știi de când erai copil. Vizitează Oracolul Mortilor, necromanteionul, un templu antic dedicat lui Hades pentru a putea spune ca ai făcut un lucru de-a dreptul inedit. Și dacă vrei să vezi ceva cu adevărat înfricoșător vizitează orașul abandonat Gavros. Poți admira arhitectura în liniște în vreme ce natura îți va fi companion.

Oriunde te-ar purta pașii anul acesta, nu uita că cel mai important lucru e experiența în sine. Amintirile le vei duce cu tine multă vreme. Așadar, ia harta în față și trasează drumul spre relaxare!