Privet!
Bine ai venit pe tărâmul dansului, vorbelor cu tonalitate ridicată, unde te poți bucura de o vodcă de calitate.
Bine ai venit în Rusia!
Doar te gândești la o excursie pe pământ rusesc și simți cum sufletul vibrează puternic. Chiar dacă pare un loc îndepărtat și străin Rusia deține farmecul vremurilor apuse ale țarilor și țarinelor.
Prima oprire e necesar să fie în Sankt Petersburg cunoscut și sub denumirea de Petrograd. Orașul întemeiat acum 300 de ani se prezintă maiestuos prin frumusețile arhitecturale și grădinile verzi tot timpul anului. Construit în delta fluviului Neva, “Veneția Nordului” cum mai este denumit, este împânzit de canale navigabile, râuri mici și peste 800 de poduri care traversează fluviul. Ce poate fi mai elegant decât o plimbare cu barca în perioada Nopților Albe din Sankt Petersburg?
sp2
Opulența care răzbate din toate clădirile pe care le poți cuprinde cu privirea este regăsită atât în Catedrale și Muzee, cât și în restaurante și baruri. Du-te pe urmele celebrului Rasputin și vizitează Castelul Yusupov, deoarece în subsolurile acestuia s-a încercat asasinarea preotului cu ochi halucinanți. Iar de acolo treci prin stiluri arhitecturale diferite într-un singur loc, denumit sugestiv Castelul inginerilor. Castelul Mikhailovsky, diferit de Palatul cu același nume, este construit într-un mod care era impenetrabil celor care doreau să ajungă după zidurile acestuia.
Următorul punct pe listă trebuie să fie palatul Ecaterina, o capodoperă Barocă cu nenumărate săli de bal care te vor transpune în urmă cu 300 de ani. Dacă ești mai mult decât pregătit să urci în mașina timpului vizitează și sala de chihlimbar numită pe vremuri “cea de-a opta minune a lumii”. Trage-ți sufletul o secundă, deoarece camera aceasta a fost folosită pe post de cameră de odihnă de țarina Elisabeta, sală de întâlnire de Ecaterina cea Mare sau de trofee de către Alexandru al II-lea.
Sp1
Iar atâta vreme cât ești în țara care a dat lumii un număr impresionant de artiști ar fi păcat să ratezi o vizită la Operă la Balet sau la Teatru. Chiar dacă în Sankt Petersburg atracțiile sunt altele, partea bună la o excursie în Rusia este că oricând poți lua drumul Moscovei. Acolo, celebrul Teatru Bolshoi îți îmbogățește șederea prin capodopere transpuse în viu grai și te face, cu siguranță, să te simți privilegiat.
moscow 2
Exporează cu patos capitala cosmopolită a Rusiei și descoperă o parte din secretele bine păzite ale acesteia. Cultura contemporană se îmbină perfect cu istoria acestui loc aparte, intră în Catedralele renumite – Sf. Vasile și Catedrala Mântuitorului și admiră stilul deja cunoscut al opulenței ortodoxe, apoi oprește-te la Cartierul general al KGB și respiră o parte a istoriei, călătorește până la cel mai mare cimitir în afara zidului Kremlinului – Novodevichy și odihnește-te în Parcul Victoria.
Poți lăsa pentru ultimele zile, dacă te simți norocos, vizita la Kremlin. Între zidurile acestui complex arhitectural se ascund umbre din trecut și speranțe pentru viitor. Inclus în Patrimoniul UNESCO, Kremlinul reprezintă un ansamblu complex de palate, biserici și grădini care înglobează o istorie arhitecturală structurată pe trei perioade: cea de lemn, renașterea italiană și modernismul.
Oricare ți-ar fi intențiile, fermecătoarea Moscovă ți se așterne la picioare cu fascinantele clădiri, simțul distracției rusești și spiritul istoriei zbuciumate pe care o simți încă vie.
kremlin
metro
Nu te vei plictisi în această aventură epică și vei deveni adeptul tăriei de calitate, a plimbărilor pe distanțe kilometrice, a grimaselor de mirare la vederea unor sculpturi impresionante și a zâmbetului larg.
Rusia te așteaptă!