“Ziua bună se cunoaște de dimineață” spune o vorbă din bătrâni.

E de ajuns să-ți imaginezi un răsărit auriu cum își face loc pe fereastra ta și îți mângâie obrajii, că ți-ai și pus ceasul să sune la prima oră, iar ultima imagine pe care o ai în minte înainte de a adormi este a zilei de mâine în care singura ta prioritate este propria fericire.

Sep1.2

Primul răsărit

Astăzi ți-ai propus să fii primul în toate. Prin urmare, ești primul în picioare când soarele abia se dezmeticește și se pregătește să bată la fiecare fereastră. Astfel, totul începe cu puțin orez, un bol cu supă miso, pește și ouă pentru proteine și, evident, legume. Adaugă puțin sos de soia pentru un plus de aromă și pregătește și o cană de ceai verde. Servește totul în liniște, privind în direcția de deplasare a razelor de soare care luminează, treptat, întreaga lume. Și acum urează tuturor “bună dimineața” din Țara Soarelui Răsare.

Bună dimineața, mamă!

Schimbă mediul cu ceva puțin mai cunoscut. Miros de cafea la ibric, în farfurie 2 ouă fierte, niște slănină afumată, roșii proaspăt culese ce încă miros a grădină, câteva felii de pâine de casă și o bucată de brânză proaspătă sunt ingredientele care îți fac papilele gustative să se simtă ca acasă. Dacă mai adaugi și privirea sclipitoare a mamei, parcă ți-ai dori ca soarele să rămână în loc, iar briza dimineții să dureze o veșnicie. Dar ai o lume întreagă de cucerit, așa că urează-le și celor dragi “bună dimineața” și întoarce-te abia după ce ai adunat întreaga lume și le-o poți aduce în palme.

Cu soarele la capătul opus

Acum fii rebel. Mergi până în capătul lumii și fii ultimul pe care soarele îl vede în ciclul său. Cu ochelarii la ochi, privind spre valurile marii, pregătește un taco sau un burrito cu ouă și cucerește o nouă zi, tocmai din celălalt capăt al lumii. Buenos días, Mexico!