Oprește-te un moment. Inspiră adânc și lasă deoparte telefonul și laptopul. Acum du-te la fereastră, admiră cerul și privește păsările care, într-un dans al norilor, își croiesc drum către cele mai nebănuite orizonturi. Nu știi niciodată de unde vin sau unde se vor duce. Pentru ele nu există luni, nu există program, deadline sau target. Pentru ele există doar “acum”.

Poate că “acum” e timpul să-ți deschizi și tu aripile și, fară vreun plan prestabilit, să urmezi orizontul în mister. Cu fiecare bătaie din aripi ești mai aproape de ocean și mai departe de griji. Toate acestea până când, din zborul lin alături de pescăruși, te trezești înotând într-o mare de culori printre țestoase, pești vioi și corali moi. Privit din deasupra apelor, întregul paradis subacvatic are forma unei banane, iar dacă prin gând îți trece să botezi acest peisaj Banana Reef, altcineva ți-a luat-o înainte.

Purtat de curenți și ieșind din ape impunător ca Poseidon, soarele lui iulie îți pictează în fața ochilor imaginea hipnotizantă a Insulelor Maldive.

Iulie1.2

Văzând acest miraj care răsare în mijlocul Oceanului Indian, îi dai dreptate lui Cousteau care spunea că “omul este musafir în acest paradis”. Culorile vii îți evadează din câmpul vizual, iar razele de soare scot în evidență fiecare fir de nisip și fiecare frunză ce flutură în adierea vântului călduros de vară.

Totuși, acest tărâm fermecat își spune povestea fiecărui localnic sau musafir. Astfel, de la prima piatră folosită pentru a pune bazele civilizației în acest mijloc de ocean până la cele mai elegante ținute regale ale Evului Mediu, istoria Maldivelor este expusă în Muzeul Național.

Maldivele au învățat să fie primitoare pentru toți și prin faptul că a rezistat în fața naturii. În semn de respect față de curajul Maldivelor de a trăi în mijlocul oceanului, Monumentul Tsunamiului povestește despre doliul anului 2004 și despre curajul de a înfrunta teribilul val cauzat de cutremurul ce s-a dezlănțuit în ocean.

Acum mulțumește Maldivelor pentru primire, pentru că te-au învățat ce înseamnă libertatea și pentru că ți-au arătat reprezentarea grafică a paradisului contemporan. Mulțumesc Maldivelor pentru “acum”.