Oare de unde-și iau pictorii inspirația care îi ajută să așterne culorile pe pânză în așa fel încât să dea viață propriilor opere? Oare ce l-a determinat pe Leonardo da Vinci să dea naștere Giocondei și să ridice atâtea semne de întrebare printre criticii de artă? De la ce a pornit dansul cromatic al marelui Nicolae Grigorescu din care a rezultat “Carul cu boi”?

Sunt întrebări la care răspunsul ne este, încă, necunoscut. Acest lucru nu ne oprește, însă, să ne scăldăm ochii în culori de primăvară și să ne pictăm propriile trăiri și sentimente.

Undeva în mijlocul Oceanului Atlantic, există un loc în care culorile calde ale nisipului din Madeira se sărută la mal cu valurile venite în viteză dinspre țărmul portughez. Aici, culorile formează o familie în care domină armonia.

Iunie2.2

Albastrul limpede al oceanului veghează asupra insulei din toate punctele cardinale, în timp ce verdele viu al pădurilor se asigură că nicio picătură de ploaie nu vine să deranjeze jocul de culori din care cel mai mult se distrează ochiul privitorului. De vei lua la pas traseul dintre Pico do Arieiro și Pico Ruivo, vei putea privi norii de sus și vei avea senzația că soarele îți respiră în ceafă.

Printre sutele de hore ale acestor culori se aude și o chemare a simțului auditiv ce-ți încântă auzul ca o harpă pe care se plimba cu grijă, degete subțiri și firave de înger. O plimbare de 20 de minute pe lângă orașul Rabacal duce la cascada 25 Fontes, a carei cădere îți insuflă sentimente de libertate și de energie, ca la 25 de primăveri.

Ajuns în Madeira, nu-ți trebuie destinație. Orice drum este opera de artă a naturii unde omul vine și adaugă detalii. Câteva colibe tradiționale în Santana sunt ca niște picături de umanitate printre frunzele sălbatice ale unei insule care nu a cunoscut griul asfaltului urban.

Abia acum realizezi că aici este opera unui artist a cărui imaginație depășește constrângerile umane, dar care îl lasă pe om să puna câteva picături.