Inima călătorului tânjește după aventură și după lucruri noi. Totuși, cel mai important este să te descoperi pe tine însuți. Sau să te redescoperi. Fă-ți un cadou demn de o vârstă nobilă, 100. Așa că fă loc în ghiozdan și în suflet și purcede pe drumurile patriei.

Pornind din Sud, porți o conversație prin telepatie cu marile personalități cu care ești unit prin sânge și prin grai. În Craiova vorbești cu Mihai Viteazul, în Târgu-Jiu vorbești cu Brâncuși, în București vorbești direct cu istoria. Toți și toate te fac să-ți amintești cine ești și din ce neam te tragi.

Un călător se trezește înaintea soarelui, tocmai pentru a-l întâmpina, iar cel mai frumos răsărit îl găsești la mare. Ascultă valurile și simte nisipul. Sunt ale tale.

Știi ce mai este a ta? Moldova. De fapt, nu. Ștefan cel Mare a spus că “Moldova nu e a mea și nici a voastră nu e, ci a urmașilor urmașilor voștri”. În schimb, e de datoria ta să te bucuri de ea. De Iași, de muntele Pietricica, de vecina Bucovina și mănăstirile ei.

4.1

Câțiva pași și am ajuns în Maramureș. Aici, ești una cu natura și cu pământul strămoșesc. Aici, căpițele de fân au luat locul router-ului, iar balmoșul a luat locul hamburgerului.

Urmează Crișana și Banatul. Adică Declarația de independență a românilor din Transilvania, Banat, Crișana și Maramureș, semnată la Oradea pe 12 octombrie 1918 și Revoluția din 1989, care a început la Timișoara.

Începută la 1 decembrie 1918, călătoria noastră se încheie în Transilvania, în Alba-Iulia, la 1 decembrie 2018. Doar așa, putem spune că ne-am cunoscut pe noi înșine, în proporție de 100%.

Lumea e mare și va avea mereu ceva nou să-ți ofere. Dar pământul tău este cel care te așteaptă mereu cu brațele deschise și care-ți va încălzi sufletul. Aici vei găsi mereu căldura mamei și îmbrățișările tatălui. Aici găsești mereu acea masă caldă despre care ești sigur că o să-ți placă. Aici este acasă.