Tichete de vacanta
Celebration weekend
De la
495RON
Persoana
Circuit de 3 zile / 2 nopti
Perioada
20.08-22.08.2021

Tara nestiuta a Slovacilor Simleu Silvaniei

Tara nestiuta a Slovacilor

Simleu Silvaniei

In acest sfarsit de saptamana te invitam sa descoperi alaturi de noi povestea slovacilor din Romania, mica si discreta comunitate etnica aflata de mai bine de 200 de ani pe teritoriul romanesc. 

Comunitatea slovacilor traieste, in mare parte in mediul rural, in judetele din apusul tarii, mai precis in patru judete, Arad, Timis, Bihor si Salaj. Statisticele spun ca in anul 2002 traiau in Romania 17 226 de persoane de nationalitate slovaca, iar in anul 2011 numarul lor s-a redus la 13 645 de persoane.

Migrarea slovacilor in Banat s-a podus ca urmare a politicii habsburgice „migratio colonorum”, aceea de a rari populatia din tinuturile suprapopulate si de a aduce meseriasi si in alte zone slab populate ale imperiului. Slovacii au plecat in secolul al XVIII-lea din tinuturile lor de bastina si s-au asezat in Banat probabil in speranta unui trai mai bun, sau pentru a-si asigura libertatea practicarii cultului evanghelic luteran.

Pregateste- te sa descoperi nu doar oameni si locuri cat mai ales o fila din istoria comunitatilor din tara noastra.

Aventura incepe cu descoperirea slovacilor bihoreni din comuna Sinteu, sau Nova Huta, dupa graiul localnicilor. Mica Slovacie, asa cum i se mai spune comunei Sinteu, este compusa din satele Huta Voievozi, Socet, Valea Tarnei. Aceasta comuna numara peste o mie de suflete, iar 96% dintre locuitori au radacini slovace.

Comuna Sinteu este situata in partea de est a judetului Bihor, pe culmea Muntelui Ses, la o altitudine medie de 750 m, de o parte si alta a DN 1H care leaga orasul Alesd cu orasul Simleu Silvaniei, intinzandu-se pe o suprafata de peste 40 km patrati. Slovacii colonizati aici, au constituit forta de munca pentru defrisarea padurilor. Mai tarziu, lemnul a fost folosit drept combustibil pentru prima fabrica de sticlarie din tara noastra, infiintata in anul1790 la Huta Voievozi, in limba slovaca Stra Huta. In dealurile din apropiere se gasea mult siliciu pur, acesta fiind un element important in fabricarea sticlei dar si posibilitatea exploatarii lemnului, care era dus in capitalele Europei, mai precis la Viena, Budapesta si Bratislava. Dupa despadurire, groful locului i- a improprietarit pe slovaci. Acesta a fost inceputul prezentei comunitatii lor pe teritoriul nostru.

Pentru ca aceasta comunitate este una asezata, linistita, iti propunem ca si itinerariul acestei minivacante sa fie unul asemena comunitatii slovace, asezat, linistit si tihnit.

 

 

CONDIȚII DE PLATA SI ANULARE 

 • Se achita integral la rezervare
 • Reprogramarea gratuita in situatia imbolnavirii cu virusul COVID-19
 • In cazul pachetelor achitate prin vouchere de vacanta: in caz de anulare, contravaloarea sejurului NU se ramburseaza, indiferent de motivul invocat. Exista posibilitatea reprogramarii pentru o alta perioada.

 

TIPS & TRIKS:

 • Vizite la crama Carastelec si degustari se fac doar cu programare prealabila.
 • Turul cramei si degustarea tine aproximativ 2 ore.
 • Galustele slovace sau placinta slovaca sunt specialitatea casei la Huta Slavia.!!!! TARIFELE SUNT VALABILE LA MOMENTUL OFERTEI, SE POT MODIFICA PANA LA MOMENTUL REZERVARII FERME.

Rezerva vacanta

Servicii Incluse

TARIFUL INCLUDE: 

 • 2 nopti de cazare in camera dubla/single
 • Mic dejun
 • O masa la Huta Slavia (pranz sau cina

Servicii Neincluse

TARIFUL NU INCLUDE:

 • Transportul la locatie
 • Asigurare storno
Ziua 1 Cluj-Napoca – ?inteu- Huta Slavia

Ajungem la Sinteu, locul de intalnire cu slovacii. Aici ne plimbam prin imprejurimi, pe valea Barcaului si vizitam castelul de vanatoare din Poiana Florilor. Spre seara facem un popas intr-un loc traditional slovac, Huta Slavia.

Ziua 2 Sinteu-Simleul Silvaniei

A doua zi ne indreptam spre Simleu Silvaniei, unde putem admira ruinele castelului medieval care a apartinut familiei nobiliare Bathory, dar facem si o vizita la Muzeul Memorial al Holocaustului din Transilvania de Nord.

Ziua 3 Simleu Silvaniei- Carastelec- Cluj-Napoca

In ultima zi mergem spre Carastelec, unde facem o vizita la fabrica de sampanie (crama Carastelec).

Ziua
1
Cluj-Napoca – ?inteu- Huta Slavia

Dupa formalitatile de cazare, iti propunem sa colinzi locurile din imprejurimi. Vei descoperi o lume asezata care- si traieste viata intr- un ritm tihnit, inconjurata de un peisaj linistit si frumos.

Plimba- te prin imprejurimi, fa mici incursiuni pe Valea Barcaului, colinda locurile si cunoaste oamenii, asculta-le povestile si descopera franturi din viata lor de zi cu zi. 

Imprejurimile sunt deosebit de frumoase, iar peisajul incantator, astfel ca ne indreptam spre Castelul de vanatoare din Poiana Florilor, sa aflam povestea acestuia. Candva, cu vreo 200 de ani in urma, traia un conte pe nume Zicky Jeno. Acestui conte ii placea foarte mult sa calatoreasca, vazand astfel mare parte din lume. El detinea foarte multe terenuri, si mare parte dintre acestea se aflau in judetul Bihor. Una dintre aceste proprietati consta si intr-o padure foarte intinsa. Contele s-a decis sa construiasca un castel de vanatoare cat mai frumos si mai impunator, dand cladirii si un farmec aparte, printr-o neasteptata simetrie. Castelul are 365 de ferestre exact ca numarul zilelor dintr-un an, 53 de usi precum numarul saptamanilor dintr-un an si 12 turnuri precum numarul lunilor dintr-un an. Se spune ca acest castel a fost construit pentru sotia contelui, care nu a fost impresionata din cauza locatiei izolate in care se situeaza castelul. Acest minunat castel este situat pe culmea unui deal, loc numit simbolic Poiana Florilor. Poiana unde se afla castelul este inconjurata de padurea de brad plantata tot de conte. Castelul se afla la aproximativ 15 km de Alesd, iar nu departe de castel se afla si o manastire ce dateaza din secolul XVIII adusa pe bucati din Lungasul de Jos cu un car cu boi.

Nu uitati sa faceti cat mai multe poze si sa va bucurati de priveliste.

Spre seara ne indreptam catre Huta Slavia, un loc de popas traditional in care e bine pentru oricare drumet s? zaboveasc? macar un ceas de vreme pentru a-si trage sufletul. La Huta Slavia ambianta e arhaica, vesela, primitoare, calda, asa cum e de fapt randuiala firescului traditional. Bucatele, multe dintre ele cu specific slovac preparate din cartofi, respecta retetele vechi ale locului si sunt pregatite din ingrediente proaspete din zona. Placintele savuroase, papanasii deliciosi, palinca de cirese salbatice, vinul bun si berea slovaca justifica pe deplin denumirea slovaca de Huta Slavia: un loc de popas in care e sarbatoare ?i voie buna de fiecare data cand drumetii trec pragul hanului din Sinteu.

Ziua
2
Sinteu-Simleul Silvaniei

Dupa micul dejun propunem o zi in care sa ne plimbam prin Simleu Silvaniei, unde prima oprire o facem la Castelul Báthory, mai exact ruinele unui castel medieval care a apartinut familiei nobiliare Bathory. Fortareata, declarata in prezent monument istoric, exista în anul 1532, fiind resedinta familiei nobiliare a Bathorestilor, istoria medievala a Simleului fiind strans legata de familia Báthory, familie princiara, care a jucat roluri importante in istoria transilvaneana. Cetatea Simleu intra in posesia familiei mai sus amintite in urma casatoriei lui Bathory Lászlo cu Medgyesaljai Anna, in anul 1351, devenind resedinta Principilor ardeleni din familia Báthory. 

De la inceputul sec. al XVI-lea dateaza construirea castelului cetate din centrul orasului, resedinta familiei nobiliare Bathory si centrul unui intins domeniu feudal. Acesta cuprindea 50 de localitati, din care 2 erau targuri: Simleu Silvaniei si Crasna si 48 erau sate, din care 37 erau romanesti, iar 11 erau maghiare.

De-a lungul vremii, cetatea si orasul au suferit numeroase atacuri si devastari din partea turcilor si tatarilor, dintre care cele mai pustiitoare au fost cele din 1594 si 1668. Ultimul atac a marcat si inceputul declinului cetatii care in 1774 ajunge in proprietatea orasului.

Conform unei legende locale, cei trei dinti din blazonul familiei Báthory se explica prin faptul ca Stefan a ucis in tinerete un balaur care locuia intr-o pestera situata intr-unul din versantii dealului Popos, de pe malul stang al Crasnei, deasupra orasului.

Stefan a umplut mai multe blani de oaie cu var nestins, balaurul a mancat respectivele oi, dupa care a coborat la Crasna sa bea apa. In momentul in care a baut apa, varul a inceput sa se stinga in el si a ucis bestia. Principele i-a scos trei dinti, ce au ajuns pe blazonul familiei.

Urmatoarea oprire este la Muzeul Memorial al Holocaustului, unde vizitam Sinagoga care a fost construita in anul 1876. 

In lunile mai si iunie ale anului 1944, populatia evreiasca din zona Simleului a fost fortata sa-si paraseasca locuintele, fiind dusa in ghetoul de la Cehei, de unde a fost imbracata in vagoane de animale si transportata la Auschwitz-Birkenau. Peste 160.000 evrei din regiune au pierit acolo . Din cei cativa evrei care au supravietuit Holocaustului si au ramas in Romania, ultima familie evreiasca a emigrat din regiune la mijlocul anilor ’60 ai secolului al XX-lea, in timpul regimului comunist. Exodul membrilor comunitatii a dus la abandonarea sinagogii, care a inceput sa se ruineze. 

Muzeul functioneaza acum ca un centru de invatamant si resursa esentiala pentru Educatia Holocaustului in regiune. 

In anul 2004 au inceput lucrarile de restaurare ale sinagogii, fiind inlocuit acoperisul si consolidandu-se cladirea.

Daca tot suntem pe drum, facem o oprire si la casa natala a lui Iuliu Maniu, marele om politic, nascut la Simleu Silvaniei in data de 8 ianuarie 1873, membru de onoare al Academiei Romane si unul dintre cei mai prestigiosi oameni politici din istoria Romaniei.

Ziua
3
Simleu Silvaniei- Carastelec- Cluj-Napoca

Dupa micul dejun ne despartim de orasul asezat la poalele dealului Magura, si ne indreptam spre Carastelec, unde facem o vizita cramei de pe „insula cristalina”.

In Carastelec se fac vinuri de peste 250 de ani, acest fapt este ilustrat in cartarea topografica iozefina, care arata ca in zona se cultivau struguri inca din 1770.

Carastelec, sat atestat din 1241, azi parte din judetul Salaj, a fost parohie in Dieceza de Oradea, Decanatul Simleul Silvaniei. Primele surse scrise care fac referire la biserica apar in secolul XVII-lea, pe vremea cand principesa Zsófia Báthori, sotia lui György Rákóczi al II-lea, detinea proprietati de padure si vii langa cele ale bisericii.

In anul 1650 Zsófia Báthori a reconstruit biserica; pentru sustinerea acesteia a donat padure si vie, iar parohului i-a donat propriul castel spre locuire. Astfel apare primul document care demonstreaza prezenta plantatiilor de vit? de vie in localitate.

Crama Carastelec reprezinta visul unor oameni dedicati culturii vinului care si-au dorit sa realizeze o crama de generatie noua unica in Romania, conceputa pentru a produce vinuri spumante, prin metode traditionale.

Plantarea celor 22.4 hectare de vita-de-vie a avut loc în 2011, iar crama propriu-zisa s-a construit in doi ani, 2011–2012.

Vinurile spumante de la Carastelec sunt produse exclusiv cu metoda traditionala, champenoise, adica prin maturare in sticla, in cazul spumantelor CARASSIA prin maturare indelungata de minim douazeci de luni, folosind soiuri traditionale. Intreg procesul de vinificare, incepand cu prima si a doua fermentare, trecand prin degorjare, pana la imbuteliere si etichetare, sunt efectuate in propria crama.

Gazdele noastre de la crama Carastelec, ne asteapta cu un tur ghidat al cramei, incheind cu o degustare de vin.

Dupa timpul petrecut la crama, ne indreptam spre casa, “imbatati” de povestea vinului spumant de la Carastelec.

Rose Hip Hill Farm 3*

Simleu Silvaniei

 Rosehiphill Farm se afla in Valea Tarnei din regiunea Bihor si ofera unitati de cazare cu WiFi gratuit.Un mic dejun continental este servit in fiecare dimineata la proprietate. Va oferim mancaruri delicioase de casa, folosind in principal produse organice. 

Pensiunea ofer? o buc?t?rie bine utilat?, vatr?, gr?tar, foc de tab?r?.Oaspetii se pot bucura de parcul de aventura inspirat de natura ?i de animalele de la

Castle Inn 3*

Simleu Silvaniei

Pensiunea Castle Inn***este situata in Simleu Silvaniei, la aproximativ 100 km de Oradea, Cluj Napoca, Baia Mare sau Debrecen.

Ajungem la Sinteu, locul de intalnire cu slovacii. Aici ne plimbam prin imprejurimi, pe valea Barcaului si vizitam castelul de vanatoare din Poiana Florilor. Spre seara facem un popas intr-un loc traditional slovac, Huta Slavia.

A doua zi ne indreptam spre Simleu Silvaniei, unde putem admira ruinele castelului medieval care a apartinut familiei nobiliare Bathory, dar facem si o vizita la Muzeul Memorial al Holocaustului din Transilvania de Nord.

In ultima zi mergem spre Carastelec, unde facem o vizita la fabrica de sampanie (crama Carastelec).

Tara nestiuta a Slovacilor

Simleu Silvaniei

Perioada 20.08-22.08.2021

In acest sfarsit de saptamana te invitam sa descoperi alaturi de noi povestea slovacilor din Romania, mica si discreta comunitate etnica aflata de mai bine de 200 de ani pe teritoriul romanesc.
Ziua
1
Cluj-Napoca – ?inteu- Huta Slavia
Ziua
2
Sinteu-Simleul Silvaniei
Ziua
3
Simleu Silvaniei- Carastelec- Cluj-Napoca

Recomandat pentru:

Familii
Solo traveler
Cupluri
Grupuri de prieteni
Pasionati de istorie
City break

Rezerva vacanta

Feedback-ul este pozitiv pe toate fronturile. Intr-adevar a fost un eveniment reusit, ati depasit asteptarile mele si cu siguranta o sa mai organizam impreuna astfel de evenimente.

 

Tipografia Everest Bucuresti

Organizarea evenimentului nostru a fost foarte buna si ne bucuram ca am avut-o alaturi pe Nicoleta atat de organizata iar cu ajutorul vostru am reusit sa avem un teambuilding reusit.  Atat locatia si meniul au fost ceea ce ne-am dorit. Quizz show-ul a fost mult peste asteptari.  Per total, dupa cum am spus si telefonic, a fost foarte reusit, ne-am simtit bine si cu siguranta vom repeta experienta impreuna cu echipa Wens.

KeyWay Services Bucuresti

Va multumesc pentru recomandarea Louis Princess Creta, a fost un super concediu, atat pentru noi cat si pentru copii!

Stefan Vayna Bucuresti

Multumim agentiei de turism WENS Tour pentru cel mai bun city break la care puteam spera! Ne-a placut foarte mult modul prietenos in care ne-ati tratat si ne-ati facut sa ne simtim relaxati. Am calatorit cu balonul, am vazut locuri frumoase si am petrecut un weekend de vis in Turcia alaturi de voi! O sa mai venim si data viitoare, cu siguranta! - Ioana, George si Cezara Muresan

Ioana Muresan Cluj-Napoca

“Am revenit cu bine, obositi ca dupa vacanta, de la -20 la + 20 gr C. A fost foarte interesant, am regasit locurile copilariei (blocul in care am locuit, chioscul de flori, balustrada de care mi-am lipit limba ..., bulevardul pe care mergeam cu bicicleta) exact ca cum jumatate de secol! Am fost si in tara lui Mos Craciun - frumos, zapada rece multa si curata, program intens in fiecare zi (inclusiv in prima seara cand am reusit sa gasim o snowsauna si o cina in cautarea aurorei, cu somon la foc deschis si friptura de ren).Serviciile agentiei voastre de turism au fost excelente in sensul in care toate lucrurile au functionat ca ceasul: la fiecare hotel am fost asteptati, la fiecare zbor am fost primiti, la fiecare excursie am fost rasfatati - multumesc pentru tot efortul depus.”

Cornel Soaita Bucuresti

Am fost in ianuarie cu agentia dvs. de turism in Egipt, si am fost super super multumiti. Va multumim.

Cristian-Flaviu Iuhas Medias

A lucra cu o agenție de travel este un element cheie pentru orice organizație. Când ești mai mereu pe fugă, este nevoie de cineva de încredere care să aibă grijă de acele detalii mărunte ce fac diferența. Alături de WENS Travel, ne bucurăm de o colaborare ce ne ușurează munca de zi cu zi și ne ajută să creștem.

Morphosis Bucuresti

From the first moment of contact with your company, we received a fast, most corteous and professional response that exactly matched our company's expectations. AB Dental and our costumers that were attended from 18 countries around the world were pleased with the international conference.

Thank you for the service above and beyond!

AB DENTAL BUCURESTI

Cappadocia este o destinatie despre care am auzit multe dar ajungand acolo am realizat cu uimire ca este o destinatie unica. Zona este incredibila, localnicii prietenosi si ospitalieri iar zborul cu balonul chiar nu pot sa il descriu in cuvinte. Doar daca se traieste o astfel de experienta se poate intelege pe deplin trairea. Nu imi ramane decat sa multumesc frumos Stefanei, si agentiei de turism Wens Travel  pentru organizarea unei excursii care cu certitudine ramane una memorabila si astept cu entuziasm urmatoarea propunere de vacanta inedita.

Andreea Buzgariu Cluj-Napoca