Periplu in Tinutul celor 3 Scaune

Poate cei mai multi dintre noi au trecut pe acolo in peregrinarile prin tara, dar doar in trecere. Acum va invitam sa ne urmariti in aceasta calatorie dedicata zonei Harghitei si Covasnei si un pic de Mures, poate va convingem sa mergeti macar in weekend.

 1. Sovata nu mai necesita prezentare. Lacul Ursu, noile hoteluri de 4 stele cu plus, renovarea de pensiuni, padurea, lacurile, ozonul in exces, partia de schi sunt argumente zdrobitoare pentru o vizita.
 2. Praidul si-a facut un strand de « milioane », are salina vindecatoare si pensiuni rustice. Atentie, bucate picante !
 3. Treceti muntele Bucin spre Gheorgheni si opriti- va pentru pranz la Basa Fagado pentru un gulas original si paine de casa facuta la cuptorul din curte.
 4. Urcati pana la Lacul Rosu si apoi mergeti in Cheile Bicazului in locuri de povestit.Cheile Bicazului
 5. Deviati din Gheorgheni spre Toplita, vreo 10 km sa vedeti castelul Lazarea si apoi reveniti spre Miercurea Ciuc.
 6. Daca o luati din Praid spre sud puneti frana la Corund si completati- va vesela din casa cu oale semnate de artistii populari.
 7. Odorheiul Secuiesc va va surprinde cu centrul orasului dar mai ales cu bunatatile oferite de cofetaria Alexandra. De cautat, neaparat !
 8. Incepeti in Miercurea Ciuc cu biserica si manastirea franciscana de la Sumuleu Ciuc, o frumusete baroca, loc de pelerinaj european. Un roman devenit preot franciscan, Ioan Caianu, este la loc de cinste.
 9. Muzeul Secuiesc al Ciucului, castelul Miko, va arata ca nu este nici o diferenta fata de muzeele de profil din strainatate. Interactiv, dinamic, divers, muzeul surprinde si prin Sectia de restaurare.
 10. Va invitam si aici la o cofetarie, Novak. Atmosfera, decoratiunile nu sunt mai prejos ca bunatatile din galantare.
 11. Baile Tusnad sunt o alta atractie cu ozon la 600 m altitudine, cu izvoare cu apa minerala la liber. Nu umblati pe strazi dupa inserare. Ursii isi scot puii la plimbare !
 12. Desi sunt déjà hoteluri selecte dati o fuga spre Talisoara la Castelul Daniel sau la Miclosoara la Castelul Kalnoky. Garantam ca domeniul Mikes de la Zabala va va da gata, gata.
 13. Nu puteti rata lacul Sfanta Ana de langa Tusnad. Cimitirul pasarilor, Grota Ucigasa, Izvoarele Tamaduitoare de la Balvanyos pot fi prilej de plimbare.
 14. Daca veti cobora spre Targu Secuiesc dati o tura in centru. Veti descoperi case- palate, indicii de mare prosperitate candva in istorie. Muzeul Secuiesc al Breslelor va va convinge de asta.
 15. Tot in Targu Secuiesc, pe langa mici muzee de papusi, cofetaria Rigo Jancsi va va arata ca prajiturile de pe aici sunt bune, bune de tot.
 16. Daca vreti sa vedeti o colectie bogata de artefacte, inclusiv vase de Cotofenesti sau Cucuteni, intrati la Muzeul National Secuiesc din Sfantu Gheorghe. Muzeul National al Carpatilor Rasariteni se straduieste sa isi castige prestigiu.
 17. V-am mai trimite la Muzeul Ceangailor din Zabala, la conacul Benke din Eresteghiu, la conacul Daniel din Virghis sau la biserica Ghelnita de secol XIII. Dumneavoastra alegeti.
 18. Va mai invitam la Muzeul Pal Haszmann din Cernat sa vedeti tehnica agricola cat pentru 10 muzee, istoria locurilor in versiunea secuiasca.